Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Pentagon a tálibok visszaszorításáról számolt be

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 30. 16:37

Az afganisztáni háborúban sikerült „kézzelfogható haladást” elérni, miután az amerikai csapaterősítés kiszorította a tálibokat az ország déli részén található legfontosabb bázisaikról – áll az amerikai védelmi minisztériumnak a kongresszushoz április 29-én, pénteken eljuttatott, féléves helyzetjelentésében.

Az amerikai és a szövetséges csapaterősítések nyomán a NATO-vezette koalíciós erők „példátlan nyomás" alá helyezték a tálibokat, és „kézzelfogható haladást értek el, megállítva a felkelők előretörését az ország nagy részén és több fontos térségben visszafordítva azt" – hangzott a jelentésben.

A Pentagon szerint a tálib mozgalom bölcsője, Kandahár város környékén „nyilvánvaló" a biztonsági helyzet javulása, de immár kedvezőbbek az állapotok Oruzgán és Hilmand tartományban is. Az említett vidékek ugyanakkor továbbra is az ország legveszélyesebb területeinek számítanak.

Az előző, ősszel kiadott Pentagon-jelentés a haladást még „szerénynek" és „egyenlőtlennek" nevezte, ami ellentétben állt a politikai vezetők és a tisztségviselők derűlátó nyilatkozataival.

A mostani dokumentum ugyanakkor elismeri, hogy Afganisztánban a felkelőkkel szemben a harctereken elért sikerek ellenére is megnőtt a „biztonsági incidensek", vagyis a szövetséges erők, az afgán kormányzati szervek és a lakosság elleni támadások száma.

A Pentagon figyelmeztetett, hogy 2011-ben is „kemény harcok" várhatók, mert a tálibok taktikája alkalmazkodik az intenzívebbé váló támadásokhoz és a felkelők előre láthatóan megpróbálnak majd egyes területeket visszafoglalni.

A 2010. október 1. és 2011. március 31. közötti időszakra vonatkozó jelentés arra is felhívta a figyelmet, hogy a politikai kihívások és a kormányzati munkában jelentkező „lassú javulás" visszavetheti a biztonsági téren elért sikereket.

A jelentés „stratégiai fenyegetésnek" nevezte, hogy kevés a kiképző, aki átadhatná ismereteit az afgán hadseregnek, amely a tervek szerint 2014-től teljes egészében átveszi majd az ország ellenőrzését, s amelynek katonái között gyakori a dezertálás.

Afganisztánban jelenleg csaknem 100 ezer amerikai és 47 ezer külföldi szövetséges katona, valamint 225 ezer afgán katona és rendőr áll szemben a tálibokkal.