Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

(Info)kommunikáció nélkül semmi sem működik

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. március 24. 10:54

Ha egyetlen példával kellene érzékeltetni az infokommunikáció fontosságát, akkor a 2013. évi rendkívüli – márciusi – hóhelyzet jut eszünkbe, amikor is a kijelölt műszaki állomány a sarkvidéki körülmények ellenére is újra működőképessé tett Pápa térségében egy megrongálódott adótornyot.

infokommunikáció_montázs

Azóta persze eltelt több mint tíz év, a Magyar Honvédség pedig ezen a területen is rengeteget fejlődött, köszönhetően a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak. Mint ahogyan az Infokommunikációs Szolgálatok Napja alkalmából Budapesten, március 21-én megrendezett ünnepi állománygyűlésen elhangzott: az összetett honvédségi feladatrendszernek nincs olyan része, melyben ne lenne szükség a fejlett és stabil technikai háttérre az eredményes működéshez.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke közös köszöntő levelükben úgy fogalmaztak: apokaliptikus helyzethez vezetne, ha a híradó, az informatikai, vagy akár a kiber- és információvédelmi rendszereink eltűnnének, vagy megszűnnének helyesen működni. Az infokommunikációs hálózatok olyan kiemelt területeket érintenek a honvédség tevékenységében, mint a katonai vezetés, felderítés, navigáció, fegyverirányítás, védelmi rendszerek működtetése, vagy akár a mindennapos iratkezelés, dokumentáció- és üzenettovábbítás.

A politikai és katonai vezetés szerint az infokommunikációs szakterület kiemelt szerepét és fejlődését a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program folyamatosan biztosítja. A meglévő és jövőben beérkező eszközök, rendszerek optimális felhasználása a szakterületen dolgozó katonák feladata, ami nagy kihívást jelent, az eddigi tevékenységük alapján azonban jogos az elvárás, hogy megfeleljenek az új kihívásoknak is.

20240320_Infokomm_Szolgalatok_Napja_allomanygyules_SZK_14 copy

Az állománygyűlésen dr. Gulyás Attila ezredes, a HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség, csoportfőnöke és Talabos Tibor ezredes, az MH Kiberműveleti Parancsnokság megbízott parancsnoka adott át elismeréseket.

A szolgálat napja március 24-ére esik, mégpedig Gábriel arkangyal miatt, aki Isten akaratának hírhozója, az isteni üzenet közvetítője és egyben a híradó katonák védőszentje is.