Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ingatag békében fontos az elrettentés

Szöveg: Varga Erika zls. |  2009. július 1. 6:47

Látogatást tett a koszovói Villagio Italia táborában Hazuga Károly vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnokhelyettese. Hazuga vezérőrnagy részt vett a reggeli ünnepélyes zászlófelvonáson, majd rövid megbeszélésre találkozott Roberto Perretti dandártábornokkal, a KFOR Többnemzeti Harcászati Kötelék nyugati szektor (MNTF-W) parancsnokával.

A délelőtt folyamán már a delegáció többi tagjával együtt, megismerkedett az általános politikai és biztonsági helyzettel, a várható feladatokkal, valamint átfogó képet kapott az MH KFOR zászlóalj jelenlegi feladatairól, befejezett és folyamatban lévő CIMIC projektekről is.

A látogatáson kiemelt hangsúlyt kapott a NATO vezette koszovói erő, a KFOR létszámának tervezett csökkentése, és a kapcsolódó logisztikai feladatok vizsgálata.

Az elmúlt évek KFOR tevékenysége, vagyis a misszióban résztvevő országok katonáinak hozzáértő munkája, meghatározó módon járult hozzá a térség stabilitáshoz. A béke bár ingatag, a helyzet továbbra is azt kívánja, hogy az elrettentő jelleg megmaradjon, hiszen azért konfliktusokra még sor kerülhet.

Hazuga Károly vezérőrnagy elmondta, hogy a küszöbön álló változások kihatással lesznek a magyar kontingens jövőbeni kihívásaira, feladataira, és szervezetére is. Ezért is volt fontos, hogy az elöljárók a döntéshozatal előtt részletes tájékoztatásban részesüljenek, illetve minél jobban megismerhessék a műveleti terület sajátosságait, amely megkönnyíti a később felmerülő nehézségek hatékonyabb megoldását.