Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irak amerikai helikoptereket akar vásárolni

Szöveg: JETfly |  2009. november 24. 14:40

Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának katonai együttműködési menedzsmentje arról tájékoztatta a Kongresszust, hogy Irak helikoptereket kíván vásárolni az Egysült Államoktól. Összességében Irak 27 darab könnyű és közepes helikopter lehetséges vásárlását vetítette előre. A szerződés ellenértéke – amennyiben az megvalósul – elérheti az 1,2 milliárd dollárt.

Az iraki kormány tervei szerint 15 darab Agusta Westland AW109 típusú könnyű helikoptert, vagy ugyanennyi Bell 429, esetleg EADS UH-72A Lakota típusú forgószárnyast szerezne be. Ezen kívül szintén a tervek között szerepel 12 darab AgustaWestland AW139, vagy ugyanilyen számú Bell 412 vagy Sikorsky UH-60M Black Hawk beszerzése.

Az esetleges szerződést természetesen a Kongresszusnak jóvá kell hagynia. Amennyiben ez megtörténik a forgószárnyasok mellett Irak megkapja a technikai kiszolgáláshoz szükséges eszközöket, érkeznek tartalék alkatrészek, technikai dokumentációk, valamint szakemberek a személyzetek kiszolgálásához.

2009 márciusában vált ismertté, hogy az Aeronautical Radio Incorporated amerikai vállalat kapta meg azt a szerződést, amelynek keretében Oroszországban vásárolt 22 darab Mi-17 típusú helikoptert ad át az iraki hadsereg számára. A szerződés értéke elérte a 80 millió dollárt. A Mi-8 típusú orosz helikopter exportváltozatának ára 2,4 millió dollár, amely figyelembe veszi a vásárló számára elvégzendő utólagos modernizációs munkákat is. A szerződésben foglaltak várhatóan a jövő évben, 2010-ben teljesülnek.

Címkékhelikopter