Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iraki háború: 500 milliárd dollár

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. január 15. 18:47

Az iraki háború eddig több mint ötszáz milliárd dollárba került az Amerikai Egyesült Államoknak – állítja Lawrence Lindsey, Bush elnök egykori főközgazdásza. Ez a magyar GDP-nek jóval több mint háromszorosa.

“A nagyberuházásokat mindenütt a világon alulbecslik azok, akik el akarják indítani ezeket. Ha az iraki háborút ilyennek tekintjük, azaz nem a 4000 fős amerikai veszteséget és a ki tudja hány arab áldozatot nézzük, hanem csak a dolog gazdasági oldalát, akkor" – ahogy Lawrence Lindsey, Bush elnök korábbi vezető közgazdásza mondja – “a rá fordított összeg megtérülése csak attól függ, hogy az USA megnyeri vagy elveszti a háborút."

A szakembert 2002-ben kirúgták az elnök stábjából mert 100-200 milliárd dollárra tette a háború költségét, miközben az akkori hivatalos becslések jóval elmaradtak ettől, maximum 30-60 milliárd dollárral számoltak.
Lindsey most úgy látja: egy dologban tévedett nagyot, a háború időtartamának megítélésében. Mivel az invázió 2003 tavaszi kezdete immáron közeledik az 5 évfordulójához, a költségek 500 milliárd dollár körül járhatnak. Ez a magyar GDP-nek jóval több mint háromszorosa.

Címkékévforduló