Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iraki terrorszervezet vezetőit kapták el

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 25. 19:33

Elfogták az Iraki Iszlám Állam nevű, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki „szárnyának” számító szervezet három vezető beosztású tagját, köztük az „állam” védelmi miniszterét – közölte vasárnap egy katonai szóvivő. Szálim Hálid az-Zavbajit még csütörtök este fogták el Bagdad déli részén – mondta a szóvivő.

Rajta kívül az északi Tikrítben egy testvérpár, Dzsaber és Kaduri Rádi Hámisz az-Zaidi, az Iraki Iszlám Állam két „emírje" került a biztonsági erők fogságába.

Zavbajit azzal gyanúsítják, hogy ő szervezte meg egy hete azt a bagdadi öngyilkos merényletet, amely legkevesebb 45 ember életét oltotta ki. A robbanószerrel kitömött mellényt viselő támadó Bagdad Radvanija negyedében az Asz-Szahua nevű kormánypárti milícia fizetésosztásra várakozó tagjait támadta meg.

A Zaidi-fivérek lelkén pedig a közép-iraki Dijála tartományban végrehajtott merényletek megszervezése szárad.

Az al-Kaida 2006. október 15-én kiáltotta ki az úgynevezett Iraki Iszlám Államot, amely több szunnita felkelő csoportot egyesít. Az al-Kaida iraki szárnya – hasonlóan az igazi iraki államhoz, amely ellen harcol – rendelkezik „miniszterekkel és tartományi kormányzókkal".