Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán egy hajszálnyira van az atombombától?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 16. 7:35

Irán közel van az atomfegyver gyártásához vezető “technológiai áttöréshez” – állította kedden az izraeli hírszerzés főnöke egy interjúban. Ámosz Jadlin vezérőrnagy közölte: Irán idén elegendő mennyiségben dúsított urániumot a natanzi létesítményben, és közel áll a “technológiai áttöréshez”, amely lehetővé teszi számára atomfegyver gyártását.

A hírszerző főnök, aki a tel-avivi egyetemen tartott biztonsági értekezleten beszélt, hozzátette: az atomfegyver gyártásához Iránnak az urán további dúsításra van szükségre. Arra nem tért ki, hogy Irán mikor éri el az atomfegyver gyártásához szükséges kapacitást, illetve mi az a “technológiai áttörés", amelyet említett.

Ámosz Jadlin ritkán ad nyilvános interjút, mostani szavai az Iránnal kapcsolatos izraeli aggodalmakról tanúskodnak. Atomfegyverprogramja miatt Izrael a legveszélyesebb ellenségének tekinti Iránt.

Az ENSZ ellenőrei megerősítették, hogy Irán elegendő mennyiségű uránt dúsított az atomfegyver előállításához, feltéve, ha a dúsítottság foka eléri az atombomba gyártásához szükséges 90 százalékot.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter hétfőn Ausztriában további szankciókat sürgetett Irán ellen.

Háled Mesaal, a Hamász iszlamista palesztin szervezet száműzetésben élő vezetője sajtótájékoztatóján közölte: az iszlamista militáns szervezetek támogatni fogják Iránt, ha Izrael megtámadja – jelentette az iráni állami televízió.

“Valamennyi iszlamista militáns csoport egységfrontot fog alakítani Iránnal, ha Izrael megtámadja Iránt" – jelentette ki Mesaal.

“Ugyannak a testnek a részei vagyunk… Együtt kell harcolnunk a közös ellenség ellen. Azt, hogy hogyan, a vezetők fogják eldönteni a lehetőségeik alapján" – mondta a Hamász-vezető, aki szerint “Izrael veszélyt jelent a Közel-Kelet térségére".

A nyugati nagyhatalmak azzal gyanúsítják Iránt, hogy atomfegyver gyártására készül, a perzsa állam viszont azt állítja, hogy atomprogramja békés célokat szolgál.

CímkékENSZ