Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán lezárná az atomvitát

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 15. 14:57

Irán újabb javaslatokat készül a nagyhatalmak elé terjeszteni azzal a céllal, hogy lezárja a velük folyó vitáját nukleáris tevékenységéről – jelentette ki Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, aki ugyanakkor részleteket nem árult el, csak annyit közölt, hogy a csomag garantálni fogja a békét és az igazságot az egész világon.

Az államfő a délkeleti Kermánban egy többezres nagygyűlés résztvevői előtt azt hangoztatta, hogy a csomagot Teherán az 5+1-es országcsoport tagjai, vagyis az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállama, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína, valamint Németország elé terjeszti.

A javaslatcsomagról Ahmadinezsád részleteket nem árult el, csak annyit közölt, hogy az garantálni fogja a békét és az igazságot az egész világon.

Az iráni vezető bejelentése egy nappal azután hangzott el, hogy Barack Obama amerikai elnök kormányzata jelezte: rövid távú célja az, hogy Iránt visszacsábítsa a tárgyalóasztalhoz. Az új amerikai vezetés törekvései elmozdulhatnak arról a korábbi Bush-kormányzat által képviselt feltételtől, miszerint Washington csak abban az esetben hajlandó közvetlen tárgyalásokra Iránnal, ha Teherán felhagy urándúsítási tevékenységével.

Bár az Obama-kormányzat egyelőre nem fejtette ki, hogy lemond az Iránnal való közvetlen tárgyalások feltételéül szabott fő követeléséről, Ahmdinezsád szerdai beszédében mindenesetre utalt arra, hogy “a körülmények megváltoztak", amivel az Obama kormányzat Irán-politikájában várható enyhébb hangnemre célzott.

“Az iráni nép nemeslelkű nemzet. Fátylat tud borítani mindarra, ami a múltban történt, de ha bármely ország önzésről tesz tanúbizonyságot, ugyanazzal az iráni válasszal találja magát szemben, mint Bush úr" – fogalmazott Ahmadinezsád. Leszögezte: Irán üdvözli az igazságosságon és a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédet a világ hatalmaival. Elemzők szerint ezzel arra intette a Nyugatot, hogy ne erőltesse az iráni urándúsítási program leállítását.

Ahmadinezsád végezetül az iráni állhatatosságnak és a nukleáris technológiájában bekövetkezett fejlődésnek tulajdonította, hogy az Egyesült Államok engedett álláspontjából.

CímkékENSZ