Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán nem támadna

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 5. 18:37

Irán soha nem alkalmazna erőszakot muzulmán szomszédaival szemben – jelentette ki Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter szombaton a bahreini fővárosban, Manámában tartott biztonsági fórumon.

A WikiLeaks által megjelentetett dokumentumok szerint több arab ország is katonai fellépésre kérte Washingtont Irán ellen. A politikus egyben cáfolta, hogy országa nukleáris fegyvert akarna előállítani.

Mottaki kijelentése egyfajta válasznak tűnik arra, hogy előző nap Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, ugyancsak Manámában, hangoztatta: az Egyesült Államokat aggasztja a vitatott iráni atomprogram, és ezt az aggodalmát osztják Irán szomszédai.

A WikiLeaks kiszivárogtató portál által közzétett amerikai diplomáciai üzenetekből az derül ki, hogy a térségbeli arab monarchiák tartanak az iráni nukleáris programtól, és katonai fellépésre kérték az Egyesült Államokat Irán ellen. Mottaki nekik címezve azt mondta: „az önök régióbeli ereje a miénk, a mi erőnk az önöké".

Együttműködésre szólította fel a régió országait, hogy szavatolják a kőolaj kitermelését és szállítását. Hozzátette ugyanakkor, hogy a külföldi erők jelenléte nem segíti a biztonság megteremtését a térségben.

Irán az Európai Unió ajánlatát elfogadva december 6-án és 7-én Genfben kezd – egyévi szünet után újra – tárgyalást a Biztonsági Tanács öt állandó tagjával és Németországgal vitatott nukleáris programjáról. Mottaki a nukleáris fegyver előállításának szándékára utaló nyugati állításokra szombaton azt mondta, hogy ezek hazugságok és az ellenőrzések sem találtak semmit. Hozzátette, hogy azoknak, akik ezt állítják, nincs bátorságuk arra, hogy beismerjék tévedésüket. „Jogunk van a tiszta energia előállítására, és eltiltásunk ettől tudományos megkülönböztetést jelent" – fejtette ki az iráni külügyek irányítója.