Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán részt venne az afgán rendőrök kiképzésében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 14. 6:27

Eszmail Ahmadi Mogadam tábornok, iráni rendőrfőnök hétfőn közölte, hogy országa kész részt venni az afgán rendőrség kiképzésében, de tagadta, hogy tárgyalt volna a NATO-val az Afganisztánban állomásozó külföldi erőkkel való esetleges együttműködésről.

A NATO tájékoztatása szerint Irán és az atlanti szövetség közel harminc év óta először lépett közvetlen kapcsolatra egymással. Egy iráni diplomata és a NATO-főtitkár képviselője tárgyalt az atlanti szövetség székhelyén – közölte még márciusban egy NATO-illetékes.

Az illetékes szerint “az irániak érdeklődnek az Afganisztánnal kapcsolatos együttműködés valamilyen formája iránt", hogy kezeljék azt a problémát, amit az afgán menekültáradat és az afgán kábítószer-kereskedelem jelent Teherán számára.

Ahmadi Mogadam azonban hétfőn kijelentette, hogy semmilyen megbeszélés nem folyt a NATO-val az afganisztáni külföldi erőkkel való közvetlen együttműködésről. A tábornok, aki a kábítószer-ellenes bizottságot is vezeti, közölte, hogy az iráni rendőrség tavaly az országba csempészett 3000 tonna ópiumból 1000 tonnát foglalt le.

Irán részt vett a Hágában március végén rendezett nemzetközi Afganisztán-konferencián.