Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán új műholdakat gyártott

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 7. 16:41

Irán saját állítása szerint négy új műholdat gyártott, s az űreszközöket Mahmúd Ahmadinezsád elnök adta át hétfőn egy ünnepség keretében. Az új műholdak tovább fokozzák az iráni űrprogrammal kapcsolatos nyugati aggodalmakat, mert az űrtechnika fejlődése elősegítheti a majdani iráni atomfegyverek célba juttatásához szükséges ballisztikus rakéták kifejlesztését. A műholdindításra használható rakétatechnika ugyanis egyben azt is jelenti, hogy az ázsiai ország elvileg a Föld bármely pontját elérheti ballisztikus fegyverekkel.

Az állami televízió szerint kutató jellegű műholdakról van szó, de egyéb részletet nem közölt a szatellitok rendeltetéséről.

Ahmadinezsád az ünnepségen közölte, hogy Irán újabb műholdindításokra készül. Ezek időpontját azonban nem jelölte meg. Irán saját hordozórakétával, saját területéről az első műholdját, az Omidot (Remény) 2009. február 2-án bocsátotta fel a világűrbe és állította Föld körüli pályára.

Mohammad Ali Dzsafari, az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka ugyancsak hétfőn jelentette be, hogy az ázsiai ország megkezdte azoknak a ballisztikus rakétáinak a sorozatgyártását, amelyek az ellenség számára láthatatlanok, és tengeri célpontok megsemmisítésre alkalmasak.

Az IRNA hivatalos hírügynökség jelentése szerint Dzsafari azt is hozzátette, hogy az egyik rakéta indításáról készült filmet a tömegtájékoztatási eszközök rendelkezésére bocsátják. Iránnak már jelentősnek mondható arzenálja van kis és közepes hatótávolságú rakétákból, amelyek közül néhány elvileg képes csapást mérni Izraelre, illetve a Perzsa-öbölben és a Közép-Keleten állomásozó amerikai katonai támaszpontokra.