Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán válasza az ENSZ-nek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 21. 8:33

A teheráni parlament kedden felhatalmazta az iráni kormányt, hogy büntetőintézkedésekkel sújtsa azokat az országokat, amelyek szankciókat vezettek be a perzsa állam ellen nukleáris programja miatt. Az iráni nukleáris programot, amely Teherán szerint kizárólag békés célokat szolgál, sok bírálat éri külföldön, mert állítólag nukleáris fegyver előállítására irányul.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy határozata például ha nem is kötelezi, mindenesetre felszólítja a tagállamokat arra, hogy vizsgálják át azoknak az iráni hajóknak a rakományát, amelyekről jó okkal feltételezhető, hogy az iráni nukleáris programhoz szükséges árut szállítanak. A teheráni határozat szerint az iráni kormánynak át kellene vizsgáltatni mindazon országok hajóit, akik teljesítik ezt a kérést.

A parlament arra is felszólította a kormányt, hogy továbbra is csak korlátozott mértékben működjön együtt nukleáris biztonságot szolgáló ENSZ-intézményekkel. Teherán nem engedélyezi például, hogy az ENSZ megbízottjai váratlanul ellenőrzést végezzenek nukleáris létesítményeiben.

CímkékENSZvizsga