Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael benyújtotta a gázai jelentését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 21. 8:06

Izrael benyújtotta a másfél évvel ezelőtti Gázai övezeti offenzíváról szóló jelentését az ENSZ-nek, és eszerint az izraeli hadsereg lépéseket tesz arra, hogy esetleges újabb háborúkban kevesebb polgári áldozat okozója legyen, valamint szigorítja a rendkívül gyúlékony fehér foszfor bevethetőségét.

Az izraeli külügyminisztérium honlapján kedden megjelent 37 oldalas jelentést az előző nap küldték meg Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hivatalának, eleget téve ezzel az ENSZ Közgyűlése vonatkozó határozatának – közölték ENSZ-tisztségviselők.

A jelentés szerint háború esetén a polgári lakosság védelmének növelésére minden harcoló egységnél alkalmazni kell egy tisztet, aki a humanitárius kérdésekért felel.

A 2008 decemberében elkezdődött és három hétig tartó hadművelettel Izraelnek az volt a célja, hogy megakadályozza a területe ellen az övezetből indított rakétatámadásokat. A harcokban mintegy 1400 palesztin – köztük több száz polgári lakos -, és 13 izraeli halt meg.

A Richard Goldstone dél-afrikai bíró vezette ENSZ-bizottság tavaly szeptemberben nyilvánosságra hozott jelentésében mind Izraelt, mind az övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezetet megvádolta azzal, hogy a harcokban háborús bűnöket követett el, igaz a jelentés inkább Izraelt állította a középpontba. Izrael nem volt hajlandó együttműködni a bizottsággal, a jelentését pedig vele szemben elfogultnak ítélte meg. Mind Izrael, mind a Hamász tagadta, hogy háborús bűnöket követett volna el az offenzíva idején.

Már korábban ismert volt, hogy Izrael a hadseregét érő vádak hatására vizsgálatot indított több katonája ellen, a kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint 47 katonáról van szó.

A Palesztin Hatóság is benyújtotta az ENSZ-főtitkárnak saját jelentését a háborúról, amint azt az ENSZ-határozat előírja, de ennek tartalma még nem ismert.

A fehér foszfor bevetését a lakosság vagy lakott területek ellen tiltja a nemzetközi hadijog, vagyis ez háborús bűncselekménynek számít, de álcázó füstfüggöny alkotóelemeként nyílt területen alkalmazható.

Az izraeli jelentés szerint a hadsereg továbbra is törvényesnek tekinti a fehér foszfor használatát, de előírta katonái számára, hogy álcázó füstfüggöny csak lakott területtől vagy egyéb „kényes" helytől több száz méterre alkalmazható.