Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iránban új rakétarendszert állítottak hadrendbe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 23. 14:39

Új rakétarendszert állítottak hadrendbe május 22-én, vasárnap az iráni hadseregben, ami Teherán állítása szerint azt mutatja, hogy az ország képes a rakétafegyver tömeges előállítására. Az al-Alam állami televízió arab nyelvű adásában azt közölte, hogy az új Kijam-1 (Újjászületés) típusú, föld-föld rakétákat sikeresen tesztelték vasárnap, és átadták azt a hadseregnek. A rakétákat, amelynek hatótávolságát nem közölték, a Forradalmi Gárda elitalakulat légi részlegénél rendszeresítik, ezeket nehezebb lesz felderíteni, mint a korábbi típusokat – hangzott el a tévében.

A félhivatalos Fars hírügynökség idézte Ahmad Vahidi védelmi minisztert, aki szerint a Kijam – az első stabilizátor szárny nélküli rakéta – tömeggyártása azt mutatja, hogy Irán önellátó a különböző rakétatípusok előállítása terén.

Irán heves vitában áll a nyugati hatalmakkal nukleáris programja megítélésében. Teherán azt állítja, hogy az békés célú és csupán az elektromos energia előállítását szolgálja, míg Washington és szövetségesei úgy vélik: Irán atomfegyvereket készül gyártani.

Izrael szerint komoly veszélyt jelenthet számára az, ha nukleáris fegyverek birtokába jut Irán, amely nem ismeri el Izrael állam létét, és támogatja a Hamász és a Hezbollah radikális szervezeteket. Sem Izrael, sem az Egyesült Államok nem zárja ki annak lehetőségét, hogy fegyveres akcióval megakadályozzon egy ilyen forgatókönyv megvalósulását.

Címkékrakéta