Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iráni offenzíva kurd szakadárok ellen az iraki határtérségben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 21. 13:21

Irán július 20-án, szerdán is folytatta offenzíváját kurd szeparatisták ellen az iraki határtérségben, és a sajtójelentések szerint a Forradalmi Gárda katonái számos fegyverest megöltek.

A Paszdaran (Forradalmi Gárda) szerdán megölte a PJAK (kurd szervezet) több tagját, másokat pedig megsebesített az akció újabb szakaszában – közölte Oszanlu tábornok, a gárda északnyugat-iráni övezetének parancsnoka a közszolgálati televízióban. A tábornok azt mondta, hogy a hadműveletek iráni területen folynak. Ez válasz arra, hogy előző nap az iraki Kurdisztán hatóságai felszólították Teheránt, hogy tartsa tiszteletben az iraki határokat.

A tábornok azt is kijelentette, hogy az offenzíva a lehető legnagyobb erők bevetésével folytatódni fog az Iszlám Köztársaság és az iraki Kurdisztán határának mentén.

A Forradalmi Gárda hétfőn már elfoglalta a PJAK (Kurdisztáni Szabad Élet Pártja) három, iraki területen lévő táborát, miután Teherán azzal vádolta meg Mahmúd Barzanit, az iraki Kurdisztán elnökét, hogy területet engedett át a szervezetnek a határ mentén kiképzési célokra, és akciók indítására. Irán előzőleg figyelmeztette Irakot, hogy fenntartja magának a jogot a PJAK üldözésére iraki területen is.