Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét gond van egy orosz tengeralattjáróval?

Szöveg: Háború Művészete |  2009. január 5. 8:43

Az orosz haditengerészet legújabb, nukleáris meghajtású ballisztikus-rakéta hordozó stratégiai csapásmérő tengeralattjárója, a vadonatúj Borej-osztályba tartozó Jurij Dolgorukij januárra tervezett tengeri próbaútját tavaszra halasztották.

Konkrét okokat ugyan nem közöltek, de vélhetően a reaktorral kapcsolatban vannak még megoldandó feladatok. Bár a reaktort december 16-án sikeresen tesztelték, a gyártó Rosatom cég állítólag annyira megszigorította a Nyerpa balesete után a szükséges eljárásokat, hogy most újabb tesztek és ellenőrzéseket hajtanak inkább végre. Remélhetően tényleg csak óvatosság és nem valami komolyabb probléma van a tengeralattjáróval…

A teljesen új fejlesztésű, a nukleáris meghajtású ballisztikus-rakéta hordozó stratégiai csapásmérő tengeralattjárók negyedik generációjába tartozó Borej-osztály egységei lesznek a jövőben az orosz elrettentő erő egyik alappillérei. Jelenleg három egység készül, a Jurij Dolgorukij már teljesen befejezettnek tekinthető (a most zajló utómunkálatokat leszámítva) míg a két másik tengeralattjáró is elkészül 1-2 éven belül. A 170 méter hosszú óriás 16 darab szintén új fejlesztésű Bulava rakétával a fedélzetén áll majd szolgálatba, a flotta reményei szerint már idén.
Kérdés, hogy a most elhalasztott próbaút mennyire befolyásolja majd a tesztprogramot és az sem egyértelmű jelenleg, hogy súlyos probléma van a reaktorral vagy csak tényleg óvatosságról van szó…

Mindenesetre Oroszországnak presztízskérdés a fegyveres erők és ezen belül a haditengerészet ellátása új, korszerű fegyverekkel, és feltehetően még egy kínos bakit, mint például amilyen a Nyerpa támadó tengeralattjáró emlékezetes balesete volt tavaly, nem engedhetnek meg maguknak.