Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Raptorok indulnak Japánba

Szöveg: JETfly |  2009. január 5. 8:49

Az Egyesült Államok légiereje (USAF) még ebben a hónapban F-22A Raptor harci gépeket telepít át a Csendes-óceán térségébe, konkrétan Japánba és Guam-szigetére.

A világ jelenleg egyetlen, szolgálatban álló ötödik generációs harci repülőgép típusából a jelenlegi tervek szerint 12 darab települ át a Japánban található Kadena légibázisra, míg a Guam-on lévő amerikai támaszpontra szintén egy tucatnyi érkezik majd.

A légierő három hónapig kívánja a Csendes-óceán térségében állomásoztatni a nagy harcértékű F-22-eseket. A Kadenába áttelepülő Raptorok a Langley légitámaszpont állományából érkeznek, míg Guam-ra az alaszkai Elmendorf bázisról repülnek át a gépek.

Az egyelőre nem ismert, hogy konkrétan mikor és milyen hadgyakorlatokon vesznek majd részt a gépek, az azonban valószínűsíthető, hogy nem fognak unatkozni, hiszen vélhetően számos másik típussal összemérik majd az erejüket. Elsősorban a japán légierő F-15-ösei és Mitsubishi F-2-esei jöhetnek szóba, illetve a térségben állomásozó egyéb amerikai erők repülőgépei, köztük a flotta F/A-18C/D Hornet és F/A-18E/F Super Hornet harci gépei.

A Raptorok átvezénylése nem csak katonai, hanem politikai lépés is, hiszen a térség stabilitása szempontjából az amerikaiak számára legalábbis pozitívan hat, ha a legújabb és legnagyobb harcértékű repülőgépeik „kéznél vannak" és demonstratív repüléseket hajtanak végre.
Az F-22A Raptorok egyébként nem először települnek már át Japánba, ráadásul az ügy pikantériája, hogy a japánok nagyon szeretnék megvásárolni a típust, az amerikaiak azonban egyelőre nem kívánják eladni nemzetbiztonsági okokból. A Raptor ugyanis számos olyan csúcstechnológiai megoldást tartalmaz, melyet egyelőre nem akarnak „közkincsé" tenni, márpedig ha átadnák a gépeket, a japánok vélhetően hasznosítanának saját repülőiparukban is bizonyos dolgokat belőle…