Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iszlámista harcosok elfoglaltak egy erődöt

2008. január 16. 9:48

Az al-Kaida terrorhálózattal és a tálibokkal szövetséges több száz iszlamista harcos megtámadott és bevett egy katonai erődöt Pakisztán törzsek uralta, Afganisztánnal határos vidékén – közölte szerdán egy katonai forrás.

A lázadók a dél-vazirisztáni Szararoga várost támadták meg kedd este rakéta- és kézigránátokkal, valamint gépfegyverekkel. Több órán át tartó heves tűzharc alakult ki a köztük és a több tucatnyi védő között, végül sikerült elfoglalniuk az erődöt. A katonák felvették a harcot a támadókkal, de a csatát elveszítették, több tucatnyian meghaltak, megsebesültek vagy eltűntek közülük, pontos számuk nem ismert – tette hozzá a nyilatkozó.

Ugyanebben a körzetben hétfőn is volt egy jelentős csata, amelyben legkevesebb hét katona és 23 lázadó meghalt. A múlt héten pedig mintegy 50 lázadó vesztette életét abban a harcban, amelyet szintén egy katonai erőd bevételéért vívtak.

Észak- és Dél-Vazirisztánban összesen 90 ezer katona állomásozik, hogy felvegye a harcot az iszlamista fegyveresekkel. Amerikai tisztségviselők biztosak abban, hogy Oszama bin Laden terroristáinak, illetve az afgán és a pakisztáni táliboknak sikerült újjászervezni erőiket a pakisztáni törzsi területeken.

MTI