Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael ismét hajlandó tárgyalni Szíriával

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. október 29. 6:38

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter bejelentette: országa kész tovább keresni a béke előmozdításának módozatait Damaszkusszal. “A Szíriával való béke a stabil térségbeli rendezés központi eleme. Izrael a múltban is a Szíriával való béke elmozdításának útját kereste, és a jövőben is ezt fogja tenni – közölte Barak.

A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tárgyalások újraindításához Szíria és a libanoni síita Hezbollah felelős magatartására van szükség, “hogy szembe tudjanak szállni a térség helyzetének romlásával fenyegető veszélyekkel."

Barak a közlemény szerint ezzel Bassár el-Aszad szíriai elnök horvátországi látogatásán tett kijelentésére reagált, aki szerdán hangsúlyozta: kész a béketárgyalások újrafelvételére Izraellel.

Szíria és Izrael 2008-ban kezdett közvetett béketárgyalásokat Törökország közvetítésével, amelyeket a december végén indított gázai övezeti izraeli offenzíva miatt felfüggesztettek.

A tárgyalások elsősorban a Golán-fennsík kérdéséről folynak. Szíria az Izrael által 1967-ben elfoglalt és 1981-ben bekebelezett terület maradéktalan visszaadását követeli, amire Izrael nem hajlandó.