Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael megerősítette szíriai határszakaszát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 27. 18:29

Menekültáradattól tartva Izrael megerősítette a Szíria és Izrael közötti tűzszüneti vonal védelmét – közölték izraeli biztonsági források július 26-án, csütörtökön.

„A szíriai kormányerők és a felkelők közti harcok egyre közelednek a Golán-fennsíkhoz, így az izraeli hadsereg további szögesdrótokkal erősítette meg a Szíria és Izrael közti kerítést annak érdekében, hogy a menekültek ne próbáljanak meg átkelni a határon" – mondta a biztonsági erők egy név nélkül nyilatkozó tagja. A katonák emellett gödröket ásnak a földbe a tűzszüneti vonal mentén, hogy ezzel nehezítsék a járművek haladását, és megnövelték a járőröző repülőgépek és a fegyveresek számát is. Az ország vezetése számos katonát vezényelt a Golán-fennsíkra, hivatalosan azért, hogy kiképzést kapjanak, de ha valami történik, be fognak avatkozni – állította a név nélküli forrás.

Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó egy másik anonim forrás megerősítette, hogy elkezdték megerősíteni a tűzszüneti vonal védelmét, az ő információi szerint azzal céllal, hogy megakadályozzák a terrorszervezetek esetleges destabilizációs kísérleteit. „Ideiglenes menedéket nyújtunk minden menekültnek, akinek az élete veszélyben forog" – tette hozzá.

2011 májusában és júniusában összesen 24 (egyes források szerint 37) ember vesztette az életét, amikor az izraeli hadsereg tüzet nyitott több ezer szíriai és libanoni tüntetőre, akik megpróbáltak áttörni a határon.

Bár Izrael megszállva tartja a Szíriához tartozó Golán-fennsík egy részét, a két ország között az 1973-as arab-izraeli háború vége óta nem volt jelentősebb katonai konfliktus.

Címkékjárőr