Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael megsértette a hadviselés törvényeit?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 2. 9:30

,,Indokolatlan pusztítást” végzett Izrael a Gázai övezetben a tavaly december végén indított háromhetes hadjárata során – állapította meg csütörtökön közzétett jelentésében az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

A londoni székhelyű szervezet azzal vádolta meg a zsidó államot, hogy “megsértette a hadviselés törvényeit". “A (Gázai övezetben végzett) pusztítás nagy része önkényes és szándékos volt, és oly módon és körülmények között hajtották végre, amelyek azt jelezték, hogy katonai szempontok nem indokolták" – állt a jelentésben.

Az AI a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezetet is bírálta az Izrael elleni, “a nemzetközi jogot sértő" rakétatámadások miatt, amelyeket “háborús bűncselekményeknek" minősített.

Az AI arra vonatkozóan nem talált bizonyítékot vizsgálódásai során, hogy a palesztin harcosok szándékosan élő pajzsként használták volna a polgári lakosságot. Azt azonban alá tudta támasztani, hogy az izraeli katonák veszélynek tettek ki civileket, köztük gyerekeket is azzal, hogy nem engedték nekik elhagyni a katonaság által elfoglalt és a későbbiekben harci állásokként használt házakat.

A szervezet adatai szerint az izraeli Öntött Ólom hadművelet 1400 palesztin életét oltotta ki, köztük 300 gyerek és több száz ártatlan civil felnőtt halt meg. Ez a mérleg nagyjából megegyezik a Hamász-kormány egészségügyi minisztériuma és a független Palesztin Emberjogi Központ által közzétett számokkal.

Az izraeli hadsereg 1166-ra tette a palesztin halálos áldozatok számát, közülük izraeli forrás szerint 295-en voltak civilek. A palesztin rakétatámadások felszámolása céljával indított hadműveletben tizenhárom izraeli halt meg.