Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás”

Szöveg: Demény Andrea |  2009. július 2. 10:25

Talán Márai Sándoréhoz hasonló gondolat lebegett annak a közel 170 katonának a szeme előtt, akik a tatai dandár alakulóterén sorakoztak. A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár kijelölt állománya teljesítette húsz kilométeres menetgyakorlatát, melyet kiképzési tervének megfelelően negyedévente kötelezően végre kell hajtania.

Nem csak a táv teljesítése, hanem az ellenőrzőpontokon megoldandó feladatok, a terepviszonyok és a meleg időjárás is nehezítette a végrehajtást.
A laktanyából öt perces időközönként a kötelező menetfelszereléssel, mint sisak, málhamellény, málhazsák, és gépkarabély, alegységkötelékben indultak el a katonák.
A kijelölt útvonalon a megoldásra váró feladatok között szerepelt a sebesült szállítása hordágyon nehezített terepviszonyok között, fegyverláda cipelése meghatározott szakaszon, és kézigránátdobás kijelölt célokra.

A katonák edzettségét és felkészültségét igazolja, a laktanyába való visszaérkező leggyorsabb csapat 3 óra alatt teljesítette a távot, melybe egy közel fél órás ebédszünet is belefért, és a gyengébbek is mintegy ötven perces csúszással sérülés nélkül gyalogolták le az útvonalat.

1595888750