Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Járőrözés, tömegkezelés, kimenekítés

Szöveg: Szűcs László |  2008. november 13. 15:17

A héten befejezte a felkészülést a Bosznia-Hercegovinába készülő MH EUFOR Kontingens negyedik váltása. A kilenc helyőrség katonáiból álló magyar alakulat jövő januártól fél éven keresztül Szarajevóban és környékén lát majd el békefenntartói feladatokat.

Négy napos záró gyakorlattal fejezte be missziós felkészülését a szarajevói külszolgálatra készülő magyar EUFOR kontingens. A katonák a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi helyőrségi lőterén és annak környékén hajtottak végre különféle feladatokat. A záró gyakorlatot követően az állomány készen áll arra, hogy megkezdje fél évig tartó misszióját Bosznia-Hercegovinában.

1595881595
Germus Ferenc alezredestől, a kontingens kijelölt parancsnokától megtudtuk, hogy az állomány ezúttal nem elsősorban a tatai lövészdandárra épül, hanem kilenc helyőrségből érkeztek a katonák. A parancsnok egyébként az MH Logisztikai Ellátó Központból jött, ezen katonai szervezet törzsfőnöke, s a mostani lesz első missziója.

A 147 katonából álló MH EUFOR Kontingens szeptember 15-én kezdte meg a felkészülést, s az előzetes tervek szerint jövő év januárjában váltják le a jelenleg hadműveleti területen tartózkodókat. S mivel a kontingens felkészítését a Klapka-dandár kapta feladatul, ezért a kiképzést Tatán, illetve az alakulat szomódi gyakorló-, és lőterén hajtották végre.

A negyedik váltás parancsnoka még a nyáron néhány napot eltöltött Szarajevóban, s a helyszínen tájékozódott a kontingens feladatairól. E látogatás tapasztalatait az állomány felkészítésébe is sikerült beépíteni. Aztán a kontingensparancsnok szeptember elején két hetes nemzetközi felkészítésen esett át, ahol meghatározták számára, hogy a magyar békefenntartó katonáknak milyen feladataik lesznek.

E feladat pedig ugyanaz, mint a jelenleg is Szarajevóban szolgáló katonáké. Vagyis járőrözés, VIP-személyek kísérése,

1595881595
tömegkezelés, valamint a felelősségi területen található LOT-házak ellenőrzése, szükség esetén a bennük tartózkodók kimenekítése. Germus alezredes elmondta: a LOT-házak (LOT – Liason Observer Team) azon összekötő és megfigyelő csoportok tagjainak lakóhelyei, akik a nemzetközi erők részeként igyekeznek a békét és a rendet fenntartani az etnikailag kettéosztott országban.

A külszolgálatra készülő állomány november 10–13-a közötti zárógyakorlaton mindazon feladatokból „vizsgázott", amelyek a hadműveleti területen várhatnak rá. (Felvételeink azon feladat végrehajtásakor készültek, amikor a járőrtevékenységet folytató alegységet támadás érte, s ennek elhárítása mellett a tűzharcban megsérült békefenntartó katona helikopterrel történő kimentését is meg kellett szervezniük.)

Germus Ferenc alezredestől megtudtuk azt is, hogy a magyar EUFOR Kontingens két részből áll. Egyrészt tartalmazza a spanyol vezetésű nemzetközi zászlóalj (MNBN) alárendeltségében dolgozó magyar századot. Másrészt pedig a kontingens része a század zavartalan munkáját biztosító nemzeti támogató elem is. A magyar békefenntartó század egyébként az MNBN alfa-százada, mellettük még egy lengyel, egy török és egy spanyol század is tevékenykedik a zászlóalj kötelékében – saját felelősségi körzettel, ám a magyar alegységhez hasonló feladatrendszerrel. A magyar század parancsnoka Boda Péter százados lesz, aki a tatai lövészzászlóalj első századának parancsnoka.

További képek:

1595881596
 

1595881596
 

1595881596
 

1595881597
 

1595881597
 

1595881597
 

Fotó: Szűcs László