Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Javulnak Oroszország és a NATO kapcsolatai

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 4. 15:13

Oroszország és a NATO kapcsolatai az utóbbi időben termékenyebbek lettek, és jobban megteltek tartalommal – mondta Dmitrij Medvegyev orosz elnök a katonai szövetség főtitkárával, Anders Fogh Rasmussennel szerdán Moszkvában tartott találkozóján.

„Ezt üdvözöljük, mivel a kapcsolatok javulása lehetővé teszi az együttműködés fejlesztését és az európai biztonsági rendszer megszilárdítását" – mutatott rá az államfő.

Rasmussen kijelentette: várakozásai szerint a novemberben tartandó lisszaboni NATO-csúcs új fejezetet jelent majd a kétoldalú kapcsolatokban.

A NATO főtitkára az elnökkel való találkozó előtt tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy Oroszország és a NATO akár azonnal megkezdheti az együttműködést az európai rakétavédelem kiépítésében, és erre vonatkozóan konkrét javaslatokat adott át orosz partnereinek.

A szövetség vezetője beismerte: Moszkvának lehetnek kérdései a tervezett rakétapajzsot illetően, de azt előre leszögezte, hogy a NATO semmiféle konkrét architektúrát nem akar Oroszországra kényszeríteni, hanem úgy véli, közösen kell majd kidolgozni azt.

A főtitkár hozzátette, hogy az észak-atlanti szövetség a lisszaboni találkozón egyelőre nem vár konkrét választ Oroszországtól a rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatos felvetéseire.

Rasmussen hangsúlyozta: a NATO kitart korábbi szándéka mellett, hogy az új tagállamok területén nem állomásoztat nukleáris fegyvereket. S rámutatott: a NATO dokumentumai nem zárják ki, hogy Oroszországot meghívják a szövetség tagjai közé, de most helyesebb gyakorlatias megközelítést alkalmazva kidolgozni a valóságos, stratégiai partnerséget.

Újságírói kérdésre válaszolva a főtitkár elmondta: a NATO tiszteletben tartja Ukrajna döntését, hogy nem kíván csatlakozni a szervezethez, és továbbra is kész a Kijevvel való együttműködésre.

Rasmussen hozzátette: a NATO nem zárja ki, hogy Ukrajna – ha akar – Oroszországgal együtt részt vegyen a rakétavédelmi rendszer arculatának kialakításában.

Szerdán délelőtt a főtitkár találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, aki egy sajtóértekezleten kijelentette: a NATO-csúcs kapcsán november 20-án, Lisszabonban tartandó orosz-NATO különtalálkozón „rögzíteni kell az átmenetet a hidegháborúból az igazi partneri kapcsolatba", hiszen Rasmussen moszkvai látogatásán kiderült, hogy mindkét fél érdekelt a párbeszéd fejlődésében.

Lavrov hangsúlyozta, hogy Moszkva kész tanulmányozni a rakétapajzs közös kialakítására vonatkozó NATO-javaslatot. A külügyi tárca vezetője nem részletezte az indítványokat, de leszögezte, hogy azok az egyenjogúság elvén nyugszanak, mert „a NATO-ban tudják, hogy Oroszország csakis egyenjogú félként vesz részt egy ilyen közös munkában". Az orosz diplomácia feje elmondta, hogy bővíteni akarják az afganisztáni együttműködést is.