Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Javuló katonai együttműködés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 28. 11:19

Javulóban van a NATO és Oroszország viszonya, és ez annak tudható be, hogy ugyanazok a dolgok aggasztják őket Afganisztán a terrorizmus és a kalózkodás kapcsán – jelentette ki az észak-atlanti szövetség katonai bizottságának elnöke. Az olasz Giampaolo di Paola tengernagy Moszkvába látogatott a hét végén, és kedden számolt be a tapasztalatairól Brüsszelben.

Mint mondta, a viszonyok javulását több hónapos, külügyminiszteri szintig elérő tárgyalások mozdították elő, miután a felek kapcsolatai 2008-ban megszakadtak a grúz-orosz háború miatt.

A katonai együttműködés bizonyosan jobb, mint korábban, és határozottan javul – mondta di Paola. Nyikolaj Makarov tábornok, az orosz hadsereg vezérkari főnöke ezzel összhangban jelentette be pénteken Moszkvában, hogy Oroszország és a NATO felújítja 2008-ban befagyasztott katonai együttműködését.

Az „olvadás" Barack Obama amerikai elnöknek a kapcsolatok „újraindításáról" elhangzott nevezetes szavai nyomán kezdődött meg. Áprilisban Obama és Dmitrij Medvegyev orosz államfő megállapodást írt alá az atomfegyverek számának csökkentéséről. Júniusban a NATO megkezdte Afganisztánban harcoló katonái ellátását Oroszországon át, s ez lehetővé tette, hogy kikerülje a Pakisztánból Afganisztánba vezető, támadásoknak kitett útvonalat.

A felek beazonosították azokat a területeket, amelyeken lehetséges az együttműködés; a megbeszélések Afganisztánról, a terrorelhárításról és a szomáliai partoknál garázdálkodó kalózok megfékezéséről folynak – mondta di Paloa, hozzátéve, hogy a NATO tanulmányozza azt az orosz javaslatot, hogy az afgán erőket lássák el orosz gyártmányú harci helikopterekkel, amelyek használatához már hozzászoktak.