Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vizsgálat indult a Wikileaks ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 28. 10:55

Büntetőjogi vizsgálatot indított az amerikai szárazföldi hadsereg kedden azzal kapcsolatban, hogy a Wikileaks oknyomozó honlap több tízezer oldalnyi bizalmas iratot szivárogtatott ki az afganisztáni hadműveletekről. Az eljárást a haderőnem bűnügyi vizsgálati osztálya folytatja le, amely a májusban őrizetbe vett Bradley Manning ügyében is kutakodik.

Az amerikai katonai hírszerzés 22 éves elemző tisztjét azzal gyanúsítják, hogy olyan videofelvételt adott át a honlapnak, amely szerint 2007-ben amerikai katonák egy Apache harci helikopterről leadott géppuskasorozattal

megölték a Reuters hírügynökség két munkatársát és több más fegyvertelen embert Bagdadban. A jelenleg egy kuvaiti amerikai katonai börtönben őrzött Manning ellen július elején vádat emeltek amiatt, hogy a titkos iratok átadásával megsértette a katonai rendszabályokat.

Geoff Morrel Pentagon-szóvivő úgy nyilatkozott az MSNBC tévécsatornának, hogy az újabb kiszivárogtatási ügynek is nyilvánvalóan Manning a kulcsfigurája. A szóvivő ennél többet nem árult el Manning szerepéről a 92 ezer oldalnyi iratnak a honlapon történt közzétételében. Morrel arra hivatkozott, hogy még nem tudják, Manning miként játszhatott kulcsszerepet az ügyben.

Egy másik Pentagon-szóvivő, Dave Lapan azonban közölte, a vizsgálat nem egy személyre, hanem „szélesebb spektrumra" összpontosít.

A Pentagon jelenleg is folytatja annak felmérését, hogy a titkos iratok közzététele milyen veszélyekkel járhat – tette hozzá.