Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még több pénz az afganisztáni hadműveletekre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 28. 10:36

Az amerikai szenátus kedden megszavazta az afganisztáni műveletekre szánt költségvetés emelését: a törvény 33 milliárd dollárt irányoz elő elsősorban az amerikai csapatok afganisztáni műveleteire, s négymilliárd dollár gazdasági támogatás Kabulnak, illetve a szomszédos Pakisztánnak.

A törvényalkotási folyamatot a képviselőház szavazása zárta, itt 308 igen és 114 mellett fogadták el a dokumentumot, amely Barack Obama elnök aláírásával emelkedik törvényerőre.

Figyelemre méltó, hogy a finanszírozási törvényt több republikánus képviselő támogatta, mint demokrata honatya, az utóbbiak közül több mint százan elvetették az újabb kiadásokat. A bírálók szerint az afganisztáni titkos dokumentumok előző napi kiszivárogtatása erősítette azt a nézetet, hogy a háború folytatásáért túl magas árat kell fizetni, miközben megnövekedtek a hazai szükségletek.

A friss pénz az idén Afganisztánba küldött csaknem 30 ezres csapaterősítés finanszírozására szolgál.

Az amerikai kongresszus idén már 130 milliárd dolláros költségvetést fogadott el afganisztáni és iraki missziókra. E két háborúra több mint ezermilliárd dollár költségvetést szavazott meg az amerikai törvényhozás 2001 óta.