Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1375 elsőéves hallgató a Nemzetvédelmi Egyetemen

Szöveg: Szűcs László |  2010. július 28. 10:16

Több, mint hatezren adták be jelentkezési lapjukat a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre. A felsőoktatási felvételi ponthatárok július 22-én kerültek nyilvánosságra, ezt követően kiderült az is, hogy az egyetem alap, és mesterszakjain 1375-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől.

Az előző évhez viszonyítva idén több mint tizenháromezerrel többen jelentkeztek a felsőoktatási intézményekbe. A felvételi ponthatárok nyilvánosságra hozatala előtt nagy volt a várakozás, több városban szabadtéri rendezvényeket, úgynevezett Ponthatár Partikat szerveztek a „nagy napra", ahol a fiatalok óriáskivetítőkön nézhették az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján megjelent információkat.

1595905224
A július 22-i döntést követően, szeptembertől egészen pontosan 97 706 hallgató kezdheti meg tanulmányait az ország egyetemein és főiskoláin. 54 634-en államilag támogatott alapképzésre, 13 561-en pedig államilag támogatott mesterképzésre nyertek felvételt.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre 6434-en adták be idén a jelentkezési lapjukat. A Bolyai János Katonai Műszaki Karra 4685-en, míg a Kossuth Lajos Hadtudományi Karra 1749-en jelentkeztek. Közülük 1375-en nyertek felvételt valamelyik alap, vagy mesterszakra.

A katonai alapszakra – vagyis a had-, és biztonságtechnikai mérnöki, illetve a katonai gazdálkodási szakra – 651-en jelentkeztek és 134-en nyertek felvételt. Õk kezdhetik meg tanulmányaikat ösztöndíjas hallgatóként szeptember 1-jén.

A Nemzetvédelmi Egyetem honlapján megjelent információk szerint legalább 400 pontot kellett elérniük azoknak a

1595905224
hallgatóknak, akik a Bolyai János Katonai Műszaki Kar gazdálkodási szakára jelentkeztek. 399 pont kellett a katonai vezető szakra való bekerüléshez is. Mindkét szakra húszszoros volt a túljelentkezés.

Természetesen idén is megvan a lehetőség arra, hogy az „első körben" felvételt nem nyert hallgatók, az úgynevezett pótfelvételin bekerülhessenek az általuk választott felsőoktatási intézménybe. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen is több szakra hirdettek meg pótfelvételit. A had- és biztonságtechnikai mérnöki, a gépészmérnöki, a közlekedésmérnöki, a pénzügy és számvitel, a biztonságtechnikai mérnök, a katonai logisztikai, a védelmi vezetéstechnikai rendszerszervező, a büntetés-végrehajtási nevelő, valamint a biztonság- és védelempolitikai szakokra még augusztus 10-ig lehet jelentkezni. A pótfelvételiről részletes információ a Nemzetvédelmi Egyetemen kérhető.