Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelenről és jövőről – régi bajtársak előtt

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Kertész László |  2023. május 26. 10:17

Az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred adott otthont a dél-alföldi régió katonai és honvédségi nyugdíjasai számára szervezett találkozónak május 25-én Szentesen, ahol az ezred egykori parancsnoka, Antal László dandártábornok tájékoztatta a meghívottakat a hadsereg aktuális kérdéseiről és jövőjéről.

Nyugdíjas találkozó  Délalföldi régió KLAC7687

„A 2024. évi költségvetés soha nem látott mértékű forrást biztosít a Honvédelmi Minisztérium számára” – hangzott el Farkas Sándor, a szentesi térség országgyűlési képviselőjének részéről az esemény megnyitóján. Az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, aki egykoron sorkatonaként maga is a helyi alakulatnál szolgált, hangsúlyozta: Magyarország lakossága szeretne békében élni, s ehhez hazánknak felkészült, erős hadseregre van szüksége.

Antal László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke a Magyar Honvédségben jelenleg tartó fejlesztésekről, a haderő szervezeti átalakításáról, a magyar hadiipar kiépítéséről, a beszerzésekről és a területvédelmi rendszerről tájékoztatott.

Nyugdíjas találkozó  Délalföldi régió KLAC7755

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) által szervezett eseményen előadásában a dandártábornok megemlítette, hogy a Magyar Honvédség tartalékos állománya jelenleg több mint 11 000 fő. „Az újonnan megalakult területvédelmi erők parancsnoksága és a teljes személyi állomány azon van, hogy minél hamarabb elérjük a húszezer fős tartalékos létszámot” – nyilatkozta a honvedelem.hu-nak a témával kapcsolatban.

A kapcsolódási pont a nyugállományúakkal a toborzás terén is megvan. „A nyugállományú katonák, akik abból adódóan, hogy nemrég még a Magyar Honvédségben szolgáltak, számos értékes tapasztalattal és információval rendelkeznek. Már a civil társadalom teljes jogú tagjai, de katonai hátterükkel jól le tudják fordítani a civilek számára, hogy mi, miért és hogyan történik, hatékonyan át tudják adni a honvédelemmel kapcsolatos ismereteket. A nyugállományúak rengeteget tudnak segíteni nekünk, többek között a toborzásban” – mondta Antal László dandártábornok, akit – jelenlegi beosztása okán – a hadseregben zajló kiképzésekkel kapcsolatos kihívásokról is kérdeztünk.

„Ahogy az a Honvéd Vezérkar főnöke meghatározta, a kiképzés kerül újra előtérbe, csoportfőnökként pedig az a feladatom, hogy minél aktívabb és hatékonyabb felkészítést biztosítsunk az állománynak” – fejtette ki a csoportfőnök.

Nyugdíjas találkozó  Délalföldi régió KLAC7845

A szentesi esemény végén a jelenlévők a civil és döntéshozó szervezetek, valamint a közszolgálati intézményrendszer között közvetítő Civilút Alapítványtól vehettek át ajándékot, akiket az alapítvány nevében Szíjgyártó Judit, társadalmi kapcsolatokért felelős igazgató köszöntött. Ezt követően Csurgó Attila ezredes, az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred parancsnoka technikai bemutatóra invitálta a vendégeket.

A rendezvényen – mások mellett – részt vett Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke; Hideg István nyugállományú őrnagy, a BEOSZ Dél-alföldi régiójának elnöke; dr. Tóth Flórián, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Szentesi Járási Hivatal hivatalvezetője és Harakály Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda főmunkatársa.