Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jó döntéshez alapos előkészületek

Szöveg: Keviczki Gábor őrnagy |  2011. november 30. 16:30

A Bocskai Fokos 2011 elnevezésű parancsnoki és törzsgyakorláson vett részt a közelmúltban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóaljának kijelölt törzse. A dandárparancsnok harcparancsa alapján a 39. Lövészzászlóalj bázisán megalakított 39. Zászlóalj Harccsoport (ZHCS) védelmi harcát kellett megtervezni, annak készenlétbe helyezését és átcsoportosítását követően.

A gyakorlást − amelyet a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség ellenőrző elöljárói is megtekintettek − módszertani jelleggel, a központi zászlósi tanfolyam hallgatói jelenlétében hajtotta végre az állomány. A cél a zászlóaljtörzs munkájának összekovácsolása, ismereteinek felfrissítése és bővítése volt, mivel az idei évben a katonák többsége a KFOR- és PRT-missziókban teljesített szolgálatot.

A hét során a kidolgozói munkába bevont tisztek és tiszthelyettesek Gál József őrnagy, a 39. lövészzászlóalj törzsfőnöke vezetésével lépésről lépésre végigmentek a katonai döntéshozatali rendszer (MDMP – Military Decision Making Process) minden egyes fázisán. Erre annak érdekében volt szükség, hogy a parancsnok a cselekvési változatok kidolgozása, illetve azok modellezése (hadijáték) után egy jól előkészített, átgondolt döntést hozhasson a 39. ZHCS védelmi harcának megvívására. Kidolgoztak minden szükséges okmányt a feladat vételétől a harcparancs kihirdetéséig, a törzsfőnök levezetett több törzsértekezletet, illetve a dandár elöljárói meghallgatták a zászlóalj vezetésének jelentéseit. Zárómozzanatként − a folyamat végén − a zászlóalj parancsnoka kihirdette a részletesen kidolgozott harcparancsot az alárendelt alegységek részére.

Az elöljárók és az értékelő-elemző csoport tagjai a 39. Lövészzászlóalj törzsgyakorlását jóra értékelték.