Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jogerős halálos ítélet Tunéziában

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 21. 9:40

Fenntartotta a tunéziai fellebbviteli bíróság csütörtöki döntésében egy muzulmán szélsőségesre kiszabott halálos ítéletet. A 24 éves Szaber Ragúbira decemberben rótt ki halálbüntetést az első fokon eljáró bíróság. Ragúbin kívül 30 iszlamista – 29 tunéziai és egy mauritániai – ellen folyik eljárás a bő egy évvel ezelőttre visszanyúló ügyben.

A vádlottak – egy magát Aszan ibn al-Fúrat Katonáinak nevező csoport tagjai – 2006. december 23-án és 2007. január 3-án tűzharcot folytattak a biztonsági erőkkel, az összecsapásokban a csoport 12 tagja, egy katona és egy rendőr életét vesztette. Nagy feltűnést keltettek a biztonsági erők és az iszlamisták tunéziai tűzpárbajáról érkező hírek, mert ritkán fordul elő ilyesmi az egyébként nyugodt, békés észak-afrikai országban.

Csütörtökön egy másik halálos ítéletet életfogytig tartó szabadságvesztésre változtattak. További hat vádlott kapott életfogytiglani börtönbüntetést, hét másik 30 évi börtönt, a többieket 3-20 év szabadságvesztésre ítélték. Többek között terrorista szervezethez tartozás és illegális katonai kiképzésben való részvétel vádja miatt szabták ki a súlyos büntetéseket. Az ítéletek nem jogerősek.