Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jöhet eső, fújhat szél, áll a „bakonyi híd”

Szöveg: Juhász László |  2008. október 6. 10:00

„Irány a Bakony!” Ezzel a mondattal hagyták el az alföldi város, Szentes katonái laktanyájukat néhány héttel ezelőtt. Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj a Bevetési Irány 2008 statikus bemutatóján vesz részt a Várpalota melletti, „nullaponti” lőtéren.

A zászlóalj, az alakulat két fő profiljával, a hídépítés és a víztisztítás egy-egy szeletével mutatkozik be a gyakorlaton. A statikus bemutató helyszínén, három különböző, különleges technikai eszköz látható a telepítésük különböző fázisaiban.

A speciális álcahálóval fedett konténer mélyén, a kor követelményeinek megfelelő ZENON ADROWPU víztisztító berendezés bújik meg. A számítógép vezérlésű eszközzel, kezelőik képesek bármilyen szennyezettségű (vegyi, biológiai, atom) vízből, emberi fogyasztásra alkalmas ivóvíz előállítására. A hozzá tartozó csomagoló berendezéssel pedig a katonák számára könnyen kezelhető, szállítható tasakos ivóvíz készítésére.

Különleges és érdekes látványt kínál minden bemutatón a TMM-3 nehézhídrakó felszerelés. A különböző akadályok áthidalására alkalmas nyompályás hídelem a műszaki biztosítás elengedhetetlen eszköze. Nagy szakértelemmel, pontos és precíz munkával építik egymáshoz a hídelemeket a katonák, melynek kapcsán megszűnik a természeti akadály a gépjármű és harcjármű forgalom előtt.

1595880669
 

A bemutató harmadik helyszínén, egy kombinált híd, illetve annak egy részletének felépítése várt az alakulat alacsony-vízi hídépítő századára.
De mi is az a kombinált híd? Ez a megfogalmazás egy 60 tonnás hidat foglal magába, mely kéttípusú híd összeépítésével készül. Az első része TMM-3 nyompályás hídelemből áll, melyhez hozzáépítik a fahidat – tudtuk meg Baranyai István századostól, a század parancsnokától.
A hídrészletet a katonák rövid idő alatt megépítették, melyhez jelentős mennyiségű faanyagot használtak fel. A nagyméretű gerendáktól kezdve, a cölöpökön és rönkfákon keresztül, a 400 kilogrammos, előre elkészített pályaburkolatokig terjedt a paletta, melyeket korábban, az általuk feldolgozott rönkökből készítettek el, a fafeldolgozó eszközeikkel.

A megépített híd jelentőségét az adja, hogy a tavaly decemberben megalakított alacsony-vízi hídépítő század katonáinak, a szakmai és gyakorlati kiképzése után ez az első tényleges hídépítési szakfeladata, melyet az elvárásoknak megfelelő szinten teljesítenek.
A gyakorlat bemutató napjaira szentesi katonák büszkén vallják, jöhet eső, fújhat szél, áll a „bakonyi híd".

1595880669
 

Fotó: A szerző felvételei