Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jót tett a válság az ausztrál hadseregnek

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. január 7. 13:31

Kedvezett a pénzügyi-gazdasági válság a régóta súlyos állományhiánnyal küzdő ausztrál hadseregnek. A tavalyi év végén három hónap alatt mintegy 20 százalékkal többen jelentkeztek újoncnak, mint 2007 hasonló időszakában.

A növekvő arányú munkanélküliség és a létbizonytalanság miatt vált népszerűbbé a katonai szolgálat Ausztráliában a magánszektor által kínált munkalehetőségekkel szemben, különösen a pályakezdők számára, akik tapasztalathiány miatt eddig sem tudtak könnyen elhelyezkedni – adta hírül a The Australian című internetes újság.

A hadseregen belül a légierő a legvonzóbb, a decemberben készített statisztika szerint 27 százalékkal többen jelentkeztek oda újoncnak, mint a korábbi évben. A haditengerészetnél 22 százalékkal, a szárazföldi csapatoknál pedig 15 százalékkal növekedett a jelentkezők száma.

Emellett az ausztrál hadsereg nemcsak nagyobb számú újoncból válogathat, de a képzett katonák közül is egyre többen kérik szerződésük meghosszabbítását, mert tartanak attól, hogy nem tudnának elhelyezkedni a civil életben.

Az előrejelzések szerint a gazdasági válság miatt Ausztráliában a mostani 4,4 százalékról akár 8 százalékra növekedhet idén a munkanélküliség, ami még tovább erősítheti a katonai pálya vonzerejét az aktív munkavállalók körében.

A The Australian adatai alapján tavaly 1,5 ezerrel nőtt az ausztrál hadsereg létszáma, és mára meghaladta az 50 ezer főt. A kormány azt tervezi, hogy a fegyveres erők tagjainak számát 2016-ig mintegy 57 ezer főre növeli.