Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jövőre elkezdődhet a francia kivonulás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 29. 14:47

Az első francia katonák 2011-ben térhetnek haza Afganisztánból – mondta csütörtökön Hervé Morin védelmi miniszter, hangsúlyozva, hogy a döntésnek semmi köze Oszama bin Laden terroristavezér szerdán közzétett fenyegetéseihez. Morin kiemelte, hogy az Egyesült Államok és jó néhány másik európai ország is ekkor hívja haza első katonáit.

„A NATO új stratégiájának értelmében a 2011-es év kezdetén több körzet felügyeletét az afgán biztonsági erők veszik majd át, így innen megkezdődhet a kivonulás" – tette hozzá a tárcavezető az RTL rádiónak adott interjújában.

Az al-Dzsazíra televízióban szerdán közzétettek egy, az al-Kaida vezetőjétől, bin Ladentől származó hangfelvételt, amelyben elmondta: a franciák nem lesznek biztonságban addig, amíg folytatják a muszlimokkal szembeni „igazságtalanságokat". A francia védelmi miniszter elmondta hogy a felvétel eredetiségét még vizsgálják a szakértők, de „nem lehetetlen", hogy azon tényleg az al-Kaida-vezér beszél.

„A francia néphez" intézett üzenetben bin Laden egyebek mellett úgy vélte, hogy a muzulmánoknak „jogában áll" akár erőszakkal is bosszút állni a teljes testet és arcot elfedő női muzulmán viselet, a burka és a nikáb franciaországi betiltása miatt. Az „iszlám nemzettel szemben gyakorolt igazságtalanságra" adott válasznak nevezte bin Laden, hogy az általa vezetett terrorszervezet észak-afrikai szárnya, az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) szeptemberben Nigerben elrabolt két afrikait és öt franciát.

A katonák számát tekintve Franciaország jelenleg a negyedik legjelentősebb résztvevője az afganisztáni NATO-missziónak: eddig 3750 katonát mozgósított, ebből 3300 állomásozik ténylegesen az ázsiai országban. A védelmi tárca vezetője emlékeztetett arra, hogy 2001 óta ötven francia katona vesztette életét az afganisztáni szerepvállalásban.

Brice Hortefeux belügyminiszter szerdán kijelentette, hogy a „terrorista fenyegetés valós", és a francia biztonsági erők éberen figyelik a helyzet alakulását. Hozzátette: az al-Kaida vezetőjének nyilatkozata is igazolja, hogy helyesen döntöttek, amikor megemelték a készültségi szintet.