Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jubileumi hangverseny

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 7. 7:02

Tömött széksorok várták a debreceni és a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekarokat december 4-én, a debreceni Aranybika Szálloda Bartók termében. A Bocskai István lövészdandár katonazenekarai idén immár ötödik alkalommal tartottak év végi koncertet.

Az eddig karácsonyi hangversenyként ismert koncert az előző évektől eltérően idén a jubileumi hangverseny elnevezést kapta, hiszen a rendezvény összefonódott több jeles évfordulóra való megemlékezéssel.
Napra pontosan 125 évvel ezelőtt, 1882. december 4-én, a 39. császári és királyi gyalogezred katonazenekara adott nagyszabású koncertet az akkor felújított Aranybika Szálló nyitórendezvényén. Mint ismeretes, a Mária Terézia által alapított gyalogezred legénységét eleinte Felsőmagyarországon kezdték toborozni, majd Bihar megye néhány községéből és Hajdú megyéből egészítették ki. Az ezred részt vett az osztrák örökösödési és a napóleoni háborúkban, a szabadságharc idején a forradalom oldalán harcol és természetesen az I. világháború keleti és olasz frontját is megjárja. Az 1800-as évektől rendszeresen állomásozik Debrecenben, de igazán debrecenivé az 1900-as évek legelejétől válik, állományát rendszeresen a Hajdúságból sorozzák, egészítik ki.

A szervezők nem feledkeztek meg a Kodály évfordulóró" sem, a neves zeneszerző, zenetudós és népzenekutató tiszteletére a zenekar műsorára tűzte a Toborzó című Kodály-művet, amely a Háry János című daljátékban csendül fel.
A mintegy másfél órás koncerten – melyet Kovács József dandártábornok, az alakulat parancsnoka nyitott meg – tiszteletét tette Benkő Tibor vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese, illetve Paolo Domenico Serra dandártábornok, az MLF – Többnemzeti (olasz-szlovén-magyar) dandár parancsnoka is. Az emlékkoncerten a szervezők a debreceni Kossuth Gimnázium egyik épületében található, ma még romos állapotban lévő 39. gyalogezred-emlékszoba helyreállításához gyűjtöttek adományokat.
A hangversenyen közreműködött az Újkerti Nevelési és Oktatási Központ gyermekkara.