Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ahol az élet sosem áll meg…

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 7. 7:20

A debreceni Bocskai István lövészdandár Bornemissza Gergely felderítő-zászlóaljánál nincsennek eseménytelen, pihenésre szánt időszakok. Ugyanis az alegység által szervezett, felderítő végzettséggel nem rendelkező katonák tanfolyama a befejező fáziásába érkezett. November utolsó napjaiban tartották a kurzus három napos záró gyakorlatát.

A katonák a hathetes tanfolyam első részében ízelítőt kaptak tereptani alapismeretekből és térképolvasásból. Mégpedig azért, hogy képesek legyenek egyénileg tájékozódni a terepen térképpel vagy akár anélkül is. Ezenkívül a GPS használatát is készség szintre fejlesztették. A blokk zárásaként pedig negyven kilométeres, teljes menetefelszereléses menetgyakorlatot hajtottak végre. A következő héten a harcérintkezésekkel kapcsolatos tudnivalók elsajátítása és begyakorlása került előtérbe. A felderítő járőr alakzatok, kézjelek, reagálások, illetve az alapvető fegyverfogások és harcászati manőverek is szerepet kaptak.

A harmadik héten végrehajtott különleges felderítő lőgyakorlatokat követően a járőrözés, a járőrbázis kiépítése és elfoglalása, valamint az útvonalfelderítés szerepelt a kiképzés programjában. A két utolsó héten pedig a már korábban elméletben és a kiképzők által kontrolált ismeretanyag

1595871311
gyakorlati alkalmazása következett. A kiképzendő állomány a hajdúhadházi gyakorlótéren rossz időjárási körülmények között rejtett figyelőket telepített, illetve a kiképzők folyamatos ellenőrzése mellett begyakorolták az önálló felderítő járőr tevékenységét, és a rajtaütések szakszerű végrehajtását. Természetesen, mivel a jó kondíció kötelező egy felderítő katona számára, így a tetnevelés foglalkozások sem hiányozhattak a tanfolyamról. A résztvevők minden nap, két órás, állóképességfejlesztő kiképzésen vettek részt, amelynek elengedhetetlen része volt a közelharcoktatás.

A tanfolyamot záró háromnapos vizsga az elöljáró harcparancsának kézhezvételével kezdődött, amely alapján a felderítő

1595871311
csoport kijelöl parancsnoka Bándi Áron hadnagy elkészítette elhatározását. A feladat ismertetése és a végrehajtás megszervezése után az állomány megkezdte a vizsgafeladatot. Először felderítették és harcszerűen elfoglalták működési körletüket, ahol a járőrbázis kiépítése után tettek eleget jelentési kötelezettségeiknek. Éjfél után a csoport kiegészítő harcintézkedést kapott, amelyben egy új működési körletet jelöltek meg számára.
Végül a katonák felderítték és biztosították a kiemelés helyszínét, majd harcjárművel visszatértek a bázisra.

A tanfolyamot, ünnepélyes állománygyűlés keretében, a zászlóalj teljes személyi állománya jelenlétében Tamás László alezredes értékelte és zárta be.
A felderítő-zászlóalj parancsnoka a tanfolyamot embert próbálónak, de sikeresnek ítélte meg.