Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Július a szövetségesek eddigi legrosszabb hónapja volt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 3. 6:07

Kilenc katonát vesztettek a szövetséges erők a hétvégén Afganisztánban; szombaton három amerikai, egy francia és két kanadai, vasárnap pedig újabb három amerikai katona esett el. A közel nyolc évvel ezelőtt kezdődött háborúban a július volt a külföldi erők legrosszabb hónapja: legalább 71 katona vesztette életét, amivel minden korábbi rekord megdőlt.

Szombaton a három amerikai katonával út menti pokolgép végzett a déli országrészben, egy francia pedig tűzharcban esett el Kabultól északra. Vasárnap a kanadai védelmi minisztérium közölte, hogy két katonája meghalt, egy harmadik súlyosan megsebesült egy előző napi műveletben Kandahár városától 15 kilométernyire nyugatra.

A katonák kiszálltak páncélozott harcjárműből, hogy biztosítsák egy robbanás helyszínét, ekkor lépett működésbe egy másik – házilag eszkábált – robbanószerkezet. A kanadai kontingens 2800 fős; az észak-amerikai ország eddig 127 katonát veszített Afganisztánban.

Vasárnap Kelet-Afganisztánban ért támadás egy amerikai járőrt, miután pokolgép robbant járművük mellett. A kibontakozó tűzharcban három amerikai halt meg – közölte Christine Sidenstricker amerikai katonai szóvivő.

Az elesett francia katona egy 230 fős, afgánokkal közös alakulat tagja volt; az egységet egy völgyben érte támadás. Két francia megsebesült a több mint egy órán át tartó összecsapásban. Franciaország 2900 katonát állomásoztat Afganisztánban. A tálib uralom megdöntése óta, vagyis nyolc év alatt összesen 29 francia katona esett el a közép-ázsiai országban.

Az utóbbi hetekben fokozódott az erőszak Afganisztán több részén is, miután a brit és az amerikai kontingens július elején nagyszabású műveletbe kezdett, hogy biztonságot teremtsen a déli Hilmend tartományban. A tartományban ádáz harcok dúlnak a nemzetközi erő, a velük szövetséges afgán kormánycsapatok, illetve a másik oldalról a tálibok mozgalma ellen.

Több mint százezer külföldi katona állomásozik Afganisztánban két nemzetközi erő – a NATO vezette biztonsági erők (ISAF) és az amerikai vezetésű, Tartós Szabadság fedőnevű művelet – keretében. Az augusztus 20-ára kiírt afganisztáni elnökválasztás közeledtével a külföldi erők fokozták a lázadók elleni műveleteket, a tálibok pedig mind több merényletet követnek el.