Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadétok a katonahősök nyomában

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. június 10. 15:32

„A fiatalok az ország, a haza jövője” - mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, június 10-én, pénteken, az első alkalommal megrendezett Füzéri Hadtörténeti és Honvédelmi Nap ünnepélyes megnyitóján. A rendezvény fővédnöke Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter volt.

I_Fuzeri_Hadtorteneti_es_Honvedelmi_Nap_202200610_10 copy

A Honvédelmi Sportszövetség, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Füzér Község Önkormányzata által szervezett vetélkedőn huszonkét, a Honvéd Kadét Programban részt vevő iskola diákjai vettek részt.

A résztvevőket Horváth Jenő polgármester, dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője és Vargha Tamás köszöntötte. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes úgy fogalmazott: az itt élők évszázadok óta nemcsak a magyarság és a szabadság lángját őrzik szívükben, hanem egy időre itt rejtették el a magyar Szent Koronát is. „Azt a Szent Koronát, amely az alaptörvényünk nemzeti hitvallása szerint megtestesíti Magyarország alkotmányos folytonosságát és jelképezi a nemzet egységét” – fogalmazott az államtitkár, aki egyúttal örömtelinek nevezte, hogy a „hazafiasság, a hadtörténet és a honvédelem szellemében” 160 honvéd kadét méri össze tudását.

I_Fuzeri_Hadtorteneti_es_Honvedelmi_Nap_202200610_06 copy

Vargha Tamás hangsúlyozta: az elkövetkezendő négy évben kiemelten fontos lesz a magyar katonai hagyományok, a magyar katonai örökség megőrzése és ápolása, valamint az Önkéntes Tartalékos Rendszer és a hazafias honvédelmi nevelés erősítése.

A kadétokhoz szólva Vargha Tamás kijelentette: a fiatalok az ország, a haza jövője. „Ennek a jövőnek az egyik alapköve, hogy erős, magabiztos, jól felszerelt, harcolni képes és tudó Magyar Honvédségünk legyen. Ezért kezdeményeztük, kezdtük és folytatjuk a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, de a haderő fejlesztése nem lehet teljes anélkül, hogy a Magyar Honvédség személyi állományát fejlesztenénk. Hiszen jól képzett, erős katonákra is szükség van a technikai eszközök mellett. Ezért fontos számunkra az életpályamodell fejlesztése is a jövőben” - mondta.

I_Fuzeri_Hadtorteneti_es_Honvedelmi_Nap_202200610_18 copy

A versenyen a héttagú csapatok akadályfutás, lézeres lövészet, villám tájékozódás és íjászat versenyszámokban mérhették össze erejüket, de a megmérettetés kiemelt része volt az a 6,5 kilométeres járőrverseny, ami Füzér hadtörténeti szempontból kiemelt jelentőségű helyeit kötötte össze.