Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadétok a szomszédból

Szöveg: Nehéz Attila |  2011. június 18. 7:45

Az MH 5. Bocskai István lövészdandár hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázisán egészítette ki gyakorlati ismereteit két osztrák műszaki-katonai hallgató. Alexander Placzek és Philip Pierzl a bécsújhelyi Mária Terézia Katonai Akadémia végzős hallgatója. A két tisztjelölt a dandár hódmezővásárhelyi és hajdúhadházi helyőrségében is eltöltött néhány napot, hogy alaposabban megismerje a Magyar Honvédség műszaki alakulatainál használt módszereket és eszközöket.

1595920404
Az osztrák fiatalembereket Garda Tamás hadnagy, Molnár Ferenc őrmester (képünkön), illetve Betlen Zoltán honvédtiszt-jelölt kísérte és segítette.

„Nagyon tanulságos volt a mögöttünk hagyott időszak: a Magyarországon töltött hetek alatt számos hasonlóságot és néhány eltérést fedeztünk fel az otthoni viszonyokhoz képest. Ami a műszaki felszerelést, a járműparkot illeti, amíg nálunk főleg második világháború utáni amerikai és hazai gyártmányok szolgálnak, addig itt a szovjet érából megmaradtak egészülnek ki a modernebb eszközökkel. Az általunk végrehajtott különféle feladatok – műszaki felderítés, nem robbanó műszaki zár, fedezékásás – megoldása során már sokkal több párhuzam volt: általában mindenhol a jól bevált technológiákat oktatják és használják, ebben az osztrák és a magyar hadsereg is konzekvens", mondta Alexander Placzek.

„Óriási különbség viszont, hogy itt a Bocskai dandárnál olyanoktól hallhattunk és láthattunk észrevételeket, tanácsokat, akik – a mi tisztjeinktől eltérően – már külföldi missziókban, például Afganisztánban is bizonyították rátermettségüket", tette hozzá Philip Pierzl.
„A tapasztalat pedig ebben a szakmában is felbecsülhetetlen érték, így kifejezetten hasznosnak érezzük az itt töltött időt és köszönjük a segítséget, amelyet a Magyar Honvédség, ezen belül a Bocskai dandár állományától kaptunk."

A két osztrák tiszti hallgató itteni tevékenységéről jelentés is készül, ebben a viselkedéstől a parancsok pontos végrehajtásáig minden részletesen szerepel. A kadétok hazautazásukat követően készülnek majd az államvizsgára, amely a mienkhez hasonlóan a diplomamunka megvédéséből, illetve egy hadgyakorlaton való eredményes feladat-végrehajtásból áll.

Fotó: A szerző felvételei