Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadétok csapatépítésen

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: Dabis Henrik és a szerző felvételei |  2022. augusztus 27. 10:58

A Honvéd Kadét Program második szintjére felvételt nyert 9-es osztály huszonnyolc tanulója részére szervezett közösségét összekovácsoló, motivációs tábort a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikuma Kunfehértón, augusztus 24-26. között.

Kunfehértó_HKP (2)

Három napot töltöttek a kunfehértói ifjúsági táborban a kiskunhalasi Dékáni-technikum legifjabb kadétjai. A tanulmányaikat jövő héten megkezdő diákok az úgynevezett békatáborban ízelítőt kaptak a Honvéd Kadét Program keretében rájuk váró kihívásokból is.

Szerdán, miután elfoglalták a körleteket és meghallgatták a munka-, a tűz- és a környezetvédelmi rendszabályokról szóló tájékoztatókat, alaki foglalkozással folytatódott a napjuk. Délután kilátogattak a Kerekerdő Kalandparkba, majd ismét alaki kiképzés következett, a vacsora előtt pedig csapatépítő tréningen vettek részt.

Csütörtökön délelőtt – az Egri Airsoft Sportegyesület katonai szimulációs vezető kiképzője, Lovász Zsolt és sporttársai által levezetett lövészet alkalmával – pedig személyesen is meggyőződhettünk a kadétok már-már meglepően katonás fegyelméről, lelkesedésükről. A biztonsági rendszabályok ismertetését és egy rövid lőelméleti felkészítést, valamint a pálya bejárását követően, a célok leküzdését először fegyver nélkül imitálták a diákok. Majd következett az „éles bevetés” replika airsoft fegyverekkel. A foglalkozás végén pedig Madarász Dávid tartott egy igencsak rendhagyó elemekkel tarkított levezető „testnevelési órát”. Délután egy játékos vetélkedő következett, de az alaki kiképzés természetesen aznap sem maradt el. A takarodó előtti órákban éjszakai felderítés, megfigyelés és rádiózás volt a feladat.

A zárónapon interaktív egészségügyi bemutató keretében a sérültek vizsgálatát, a stabil oldalfektetést, a vérzések csillapítását, elállításukat és Ambu SAM babán az újraélesztést gyakorolták a kadét osztály tagjai.

Kunfehértó_HKP (20)

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikuma három évvel ezelőtt csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz. Az idei tanévben – a képzés első szintjének megfelelően – választható érettségi tantárgyként kilenc osztályban oktatják a honvédelmi alapismereteket. A kadétképzés második szintjén előírt magasabb követelmények teljesítését pedig a most kezdő 9-esek mellett a 10. és a 11. évfolyam egy-egy osztályának tanulói vállalták. Az érettségi bizonyítvány mellé valamennyien informatikai rendszer-, és alkalmazás üzemeltető technikus oklevelet is kapnak.

Molnár Nándor, a kiskunhalasi technikum igazgatója méltán büszke az iskolában folyó kadétképzés hatékonyságára: a programban résztvevő diákok létszámát illetően két budapesti középiskola után, „civil” intézményként jelenleg az előkelő harmadik helyet foglalják el. Ehhez persze az a sok segítség is hozzájárul, amelyet a gyakorlati oktatáshoz az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj és az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei Hadkiegészítő és Toborzó Iroda munkatársai nyújtanak. A diákok katonai ismeretek iránti fogékonyságát pedig – az igazgatói vélemény szerint – legjobban a program iránti óriási érdeklődés bizonyítja: a most szeptemberben induló kadét osztályba több mint háromszoros volt a túljelentkezés. Éppen ezért jövőre egy úgynevezett motivációs beszélgetés bevezetését is tervezik a felvételi során.

A táborban folyó felkészítés katonai-szakmai irányítója, Vaslóczki Roland százados, a 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj kiképző századának a parancsnoka elmondta: a Honvéd Kadét Programnak nem a katonai toborzás a célja. A Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése mellett, elsősorban azt szeretnék elérni, hogy a fiatalokban tudatosuljon az Alaptörvényben is rögzített kötelezettségük: „Minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére.” Reményeik szerint azonban a hatékonyan végzett honvédelmi nevelés eredményeként egyre több fiatal választja majd a katonai szolgálatot. A pályaorientációs előadások és a kapcsolódó gyakorlati foglalkozások alkalmával ugyanis lehetőségük nyílik a Magyar Honvédség szervezeteinek, a katonák élet- és szolgálati körülményeinek a megismerésére is.

Kunfehértó_HKP (9)

Balogh Csanád már régen elhatározta, hogy a katonai pályát választja: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán szeretné majd folytatni a tanulmányait. Gyerekkora óta rajong ugyanis az egyenruháért, a katonai játékokért, édesapja a kecskeméti repülőbázison szolgál, és az unokatestvérének az apukája is katona. A táborban remekül érezte magát, véleménye szerint fantasztikus társaságba „csöppent”, mindenki komolyan vette a foglalkozásokat.

Bonyai Virginia ugyancsak katonatisztnek készül. A szolgálat iránti érdeklődését még az általános iskolában tartott pályaorientációs beszélgetések keltették fel, ettől kezdve kimondottan kereste a fegyveresekről szóló tudósításokat a televízióban. A kadétprogramba történő jelentkezéséhez, a pályaválasztásához – elmondása szerint – nagymértékben hozzájárultak azok a híradások, amelyek a Magyarország határainak védelmét biztosító rendőrök és katonák feladatait, kemény helytállásukat mutatták be.