Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kaliber

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. november 10. 11:15

Az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj fegyverzete legalább olyan sokszínű, mint feladatrendszere. Célszerszámok, amelyek az épületharcot és a nagy távolságú rombolást egyaránt szolgálják.

A különleges műveletek sikeres végrehajtásához többek között olyan fegyverzetre is szükség van, amely a tervezett és/vagy várható összecsapásoknál biztosítja a saját erők fölényét. Mivel a különleges műveleti csoportok gyakran a saját bázistól, a szövetséges alakulatoktól távol dolgoznak, így alapvető fontosságú a megbízhatóság, a strapabírás is. S persze az sem árt, ha a szövetséges csapatokkal közös lőszert, alkatrészeket használnak, hiszen ezzel a logisztika, a karbantartás is egyszerűsödik. S persze az sem elhanyagolható előny, hogy ha a harc közben bárkitől lehet lőszert kérni…

Messze hordók

A zászlóalj kiváló eszköze a hazai fejlesztésű és gyártású Gepárd mesterlövészfegyver. A különleges kialakítású, egylövetű, 12,7×108 mm-es lőszert használó fegyver jól kiképzett kezelővel 2000 méter távolságig képes személyeket vagy gyengén páncélozott célokat (repülőgépek, helikopterek, radarrendszerek, rádióállomások elemei) semlegesíteni. A fegyvernek nemcsak a hatótávolsága és a rombolóereje tekintélyes, hanem a hátrarúgása is.

A kezelőt tripla energiaelnyelő rendszerrel védik: a csőszájfék, a rugalmas ütközővel ellátott válltámasz és a szilárd feltámasztást adó lábrendszer (a mellső villaláb, illetve az állítható hátsó láb) segítségével a fegyver kezelhető marad: a vállat akkora terhelés éri csak, mintha egy hagyományos gépkarabélyt használna.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 11-én, pénteken megjelenő számában!