Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kanada 2011-ben kivonul Afganisztánból

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 22. 7:42

Kanada 2011 júliusában kivonja 2500 katonáját Afganisztán déli részéből. Stephen Harper, az ország konzervatív miniszterelnöke jelentette be ezt csütörtökön a hadiipar képviselői előtt mondott ottawai beszédében.

Ez a bejelentés engedmény a liberális ellenzéknek, amelynek egyik fő követelése volt az utóbbi időben, hogy jelöljön meg a kormány konkrét dátumot az afganisztáni misszió befejezésére.

A liberálisok elfogadták a múlt héten azt az elvet, hogy mandátumának 2009 februári lejárta után 2011-ig meghosszabbítják a kanadaiak afganisztáni misszióját, ha a NATO ezer fős erősítést és helikoptereket küld addig a nehéz helyzetben lévő kanadai erők megsegítésére.

A liberálisok azt is követelték, hogy 2009-től változtassák meg a kanadai katonák feladatát, s azután már ne a kormányellenes erők elleni fegyveres harc, hanem az afgán fegyveres erők kiképzése, illetve az újjáépítés segítése legyen a fő teendőjük. Erről azt mondta most Harper: megegyeztünk (a liberálisokkal), hogy a harctéri parancsnokokra bízzuk a műveleti kérdések eldöntését.

Afganisztánban 2002 óta 78 kanadai katona és egy kanadai diplomata vesztette életét.