Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Könyv a katonai orvoslásról

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 22. 7:36

Képeslapok, fényképek és dokumentumok adnak betekintést az első világháború alatti katonai orvoslás, a szükségkórházak, a sebesültek, nővérek és orvosok mindennapjaiba a Katonai orvoslás című hiánypótló albumban – mondta dr. Holló József nyugállományú altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója a Medicina Könyvkiadó gondozásában megjelent kötet csütörtöki budapesti bemutatóján.

A főigazgató kiemelte: Katona József főorvos munkája, a ritka képeslapok gyűjteménye óriási hiátust pótol, mivel a háborúk ezen oldaláról keveset tudnak az emberek.
Holló altábornagy hozzátette: a szerző családjában négy nemzedék 15 tagja végzett gyógyító tevékenységet, így számos dokumentum, feljegyzés, képeslap állt rendelkezésére.

Az első világháború alatti mentés, ellátás, betegszállítás és elhelyezés, a kórházak és műtők világa elevenedik meg azokon a fényképeken, szívhez szóló üzeneteket tartalmazó képeslapokon, amelyeken általában maga a kórház vagy a sebesült katona látható. Emellett a hadifoglyok lábadozását segítő magyarországi fürdőkről is kerültek be korabeli felvételek a több száz képet és dokumentumot felvonultató albumba.

Az Életképek a katonai gyógyítás múltjából alcímű, csaknem 200 oldalas album dokumentumait a szerző, Katona József szöveges leírásokkal egészítette ki, az előszóban pedig a válsággócokban helytálló orvosok történetét írja le az 1800-as évektől napjainkig.