Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kanada 30 bevándorlót gyanúsít háborús bűnökkel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 23. 16:22

Harminc, Kanadában élő háborús bűnös fotóját és adatait tette közzé a kanadai kormány; az intézkedés az illegális bevándorlással szembeni keményebb lépések sorába illeszkedik – írta július 22-én, pénteken a The Wall Street Journal.

A háborús bűnökkel gyanúsított személyek afrikai és dél-ázsiai államokból, valamint Irakból és az egykori Jugoszlávia területéről települtek be az észak-amerikai országba. Kanada a héten jelentette be, hogy legkevesebb 1800 olyan bevándorlót fosztanak meg az állampolgárságától, aki csalással igazolta a hatóságoknak, hogy megfelel a honosításhoz megkövetelt feltételeknek.

„Olyanok, akik háborús vagy az emberiesség elleni bűncselekmények részesei voltak, nem kaphatnak menedéket országunkban" – jelentette ki Jason Kenney kanadai bevándorlásügyi miniszter.

A legtöbb háborús bűnökkel gyanúsított személy feltehetően Torontóban, az ország legnagyobb városában, vagy annak környékén él. Azt, hogy mit követtek el a kiutasítandó emberek, a hivatalos közlemény nem ismertette, mint ahogy azt sem, hogy emelt-e vádat ellenük valamelyik kanadai, külföldi, vagy nemzetközi bíróság. A kanadai határőrizet a lakosság segítségét kérte a 30 személy kézre kerítésében.

A 34 milliós Kanada tavaly 280 ezer bevándorlót fogadott be, többet, mint egy fél évszázada bármikor. Az ország az elmúlt évtizedben évente átlagosan negyedmillió embernek adott állandó lakhatási engedélyt.