Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KANOC – A kapuk őrzői

Szöveg: kormany.hu |  2011. február 22. 13:03

A rövidítés a kabuli nemzetközi repülőtér földi védelmével foglalkozó műveleti központját jelenti. A központ állományában jelenleg hét magyar katona teljesít szolgálatot. A belga Force Protection Group-val együtt napi váltásban, folyamatosan szervezik, vezetik és fenntartják a repülőtér északi táborának biztonságát.

A magyarok a többi nemzet katonáival együtt végzik a feladatukat. A KANOC-ban dolgozik a belga Force Protection századot irányító törzs egy része. A század felelős a tábor közvetlen földi védelméért, a beléptetésért és a külső támadások elhárításáért. A KANOC létszámát kiegészíti néhány bolgár katona, akik a repülőteret körülvevő Ground Defence Area – földi védelmi felelősségi körzet – biztonságát felügyelik.

Egy hadműveleti területen a földi védelem nagyon szerteágazó – mondja Csokona Gábor őrnagy hadműveleti ügyeletes tiszt. Az itt szolgálatot teljesítők mindegyike magas fokú szervezőkészségről, gyors döntéshozatali képességről és együttműködésről tesz tanúbizonyságot.

Lénárt Zsolt törzsőrmester kezeli a KANOC „szemeit", a zártrendszerű kamerából álló számítógépes hálózatot. „Ismernem kell a tábort és a kamerák elhelyezkedését ahhoz, hogy az ott látott eseményeket, vagy az elöljárók által kért helyszínt késedelem nélkül megtaláljam, és használható információval segítsem a döntéshozatali folyamatot" – mondja a törzsőrmester.

Váltásparancsnokként feladatom az események figyelemmel kísérése, valamint az együttműködés megszervezése és fenntartása – tájékoztat Cséby Péter őrnagy.

A KANOC felügyelete alá tartozik a Planning Office (Tervező Iroda) is. Zadravecz Sándor és Juhász Gábor zászlós a belga munkatárssal azon dolgozik, hogy a táborba bejuthasson a biztonsági előírások betartásával az is, aki nem ISAF-tag.

Varga Imre őrnagy – mint Chief Battle Captain – a napokban kapta meg Belgium védelmi minisztere által adományozott kitüntetést, amelyet a misszióban szolgálatot teljesítő más nemzet katonáinak ítél oda. „Nagyon örülök, hogy egy ilyen hatékony és professzionális szervezethez tartozom, hiszen minden magyar kiváló munkát végez. Ami a legfontosabb, ezt a vezetőink és más nemzetek képviselői és elismerik!" – hangsúlyozza az őrnagy.

(Szöveg és fotó: KAIA-szóvivő)