Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karabélylőszerek a fatuskó alatt

Szöveg: Szűcs László |  2009. április 6. 12:29

A tizennegyedik héten, azaz március 30-a és április 5-e között 67 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül húsz esetben kellett soron kívül intézkedniük.

Nagy Balázs törzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 346 bejelentést kaptak.

Március 30-án, a Komárom-Esztergom megyei Környe és Oroszlány között, a főút melletti vízelvezető árok mélyítése közben egy F1-es típusú kézigránátot találtak a munkások. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével – a robbanószerkezetet a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Ugyanezen a napon Kecskeméten, a Mezei úton csatornázás közben került elő a földből egy 81 milliméteres köd aknavetőgránát. A II. világháborúból visszamaradt szerkezetet az egyik földmunkagép kanalában találták meg a munkások, s értesítették azonnal a tűzszerészeket. A helyszínre érkező járőr – Zsolnay Gábor főhadnagy vezetésével – a gránátot a közelben kijelölt robbantási területen felrobbantotta.

Március 31-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Emődön, a Kossuth Lajos utcában, az orvosi rendelő előtti téren, egy fatuskó kivétele során 18 darab 8 milliméteres karabélylőszert találtak a munkások a gyökerek között. A lőszereket a Kiss Henrik törzsőrmester vezette tűzszerész járőr megsemmisítette.

Szintén március utolsó napján a Pest megyei Tápiószele és Újszilvás között akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A főút szélesítése közben ugyanis három darab 76 milliméteres páncéltörő gránátra és egy darab 76 milliméteres repeszgránátra bukkantak a munkások. A Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével helyszínre érkező járőr a veszélyes szerkezeteket a központi gyűjtőbe szállította.

Ugyancsak március 31-én a Fejér megyei Abán, a Béke téren, közműépítés közben találtak rá két darab, a második világháborúból visszamaradt 82 milliméteres aknavetőgránátra és egy jelzőtöltényre. A szerkezeteket a Hadházi Sándor zászlós vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Április 1-jén a Fejér megyei Felcsúton, az egyik ház tornácának ablakában, az ingatlan új tulajdonosai találtak 23 darab 0,22-es kaliberű kispuska lőszert. Természetesen azonnal értesítették a rendőröket, akik viszont a Magyar Honvédség tűzszerészeinek szóltak. A kispuskalőszereket a Strak Vince törzsőrmester vezette járőr megsemmisítette.

Szintén április 1-jén a Pest megyei Ercsiben, a cukorgyári lakótelepen, csatornázási munkálatok közben került elő két darab 88 milliméteres páncéltörő gránát. A világháborús robbanószerkezeteket az Érsek János törzsőrmester vezette járőr semmisítette meg.

Alighogy végzett Ercsiben, máris Szigethalomba kellett kivonulnia az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőrnek. A Rákóczi úton lévő parkban ugyanis, tereprendezés közben egy darab 88 milliméteres légvédelmi repeszgránátot találtak, melyet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Április 4-én a Bács-Kiskun megyei Tázlárról érkezett a hívás a tűzszerészekhez. A Rákóczi út egyik háza elé ugyanis valaki letett egy 37 milliméteres páncéltörő gránátot. A második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet az Érsek János törzsőrmester vezette járőr megsemmisítette.