Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kard, koszorú, sas - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. március 9. 11:28

A katonai szimbolika három alapjelképe rendszeresen visszaköszön a világ hadseregeinek jelvényein: ezek a kard, a koszorú, illetve a nálunk turulnak is nevezett sas.

MH_2022_3_borito

A bronzkor óta készített és forgatott kard évezredeken keresztül különleges szerepet töltött be a hadviselésben; úgy tartják, hogy az a harcos karjának meghosszabbítása, ezáltal a legszemélyesebb fegyver, amelyet valaha is csatatéren használtak. Nem véletlenül perszonifikálódtak: nevet kapott például Artúr király (Excalibur), Roland frank lovag (Durendal, más írásmód szerint Durandal) vagy az egyik leghíresebb viking saga hőseként elhíresült Egill Skallagrímsson (Vipera) kardja.

Emellett ismerünk egy híres szablyát is: ez a kettős pengéjű Dzulfikar, amely Mohamed próféta tulajdona volt. Természetszerű, hogy idővel a kard a hadseregek jelképévé, sőt egyenesen alapjelképévé vált, egyben a katonai erények, a tiszti becsület megtestesítőjévé. Az említetteken túl a hatalmat és az uralkodást is szimbolizálja; ezt a funkciót a lándzsától vette át a lovagkor idején. Nimbusza azután sem változott, hogy a helyébe modernebb fegyverek léptek a világ hadseregeinél, s ma már legfeljebb egy-egy ünnepség díszleteként tűnik fel.

További részletek a Magyar Honvéd magazin március 11-én megjelenő számában!