Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai a harc feladására szólítja fel a tálibokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 2. 16:43

Hamid Karzai afgán elnök Oszama bin Laden halálhírére felszólította hétfőn a lázadó tálibokat, hogy tanuljanak az al-Kaida-vezető végzetéből, és adják fel a harcot. Karzai „fontos hírnek” nevezte országos sugárzású televíziós beszédében, hogy egy amerikai kommandó megölte Pakisztánban a terroristavezért, amelynek hálózata szövetséges az Afganisztánban és Pakisztánban fegyveres lázadó harcot folytató tálibokkal. Az elnök szerint bin Laden „megfizetett a tetteiért”.

Karzai kijelentette: az a tény, hogy bin Ladent Pakisztánban ölték meg, bizonyítja, hogy a terrorizmus elleni háborút annak bázisai és anyagi forrásai ellen kell folytatni, amelyek azonban szerinte nem Afganisztánban vannak. Hozzátette: helyes volt ostoroznia a nemzetközi erőket amiatt, hogy akcióikat afgán falvakra koncentrálják – ezzel gyötrik a civil lakosságot -, nem pedig a lázadók külföldi menedékhelyeire. „E harcot Pakisztánra kell összpontosítani" –szögezte le az elnök beszédében, amelyet körzeti kormánytisztviselők előtt tartott, és amelyet ők tapssal fogadtak.

Már újságíróknak nyilatkozva beszéde után kifejezte elismerését az afgán és a külföldi erőknek azért, hogy emberveszteségeik ellenére 10 éve folytatják a harcot a lázadók ellen. Megjegyezte, hogy sok ezer afgán – köztük gyerekek, fiatalok és idősek – halálát is okozta bin Laden terrorhálózata. Ígéretet tett arra, hogy Afganisztán továbbra is kiveszi részét a terrorizmus és a szélsőségesek elleni harcból. „Veletek vagyunk, szövetségeseitek vagyunk!" – jelentette ki.

Bin Laden megölése szimbolikus fejlemény, de sok elemző kétli, hogy fordulópont lenne az iszlám szélsőségesek meglehetősen töredezett hálózata elleni globális háborúban, vagy bármennyivel is megrövidítené a harcot a tálibok ellen Afganisztánban.

Az al-Kaida legnagyobb mártírjának nevezte bin Ladent több megkérdezett afgán civil hétfőn a tálibok hátországának számító déli országrészben. „Mindig azt jósolta, hogy amerikaiak fogják megölni. De holtában erősebb, mint életében volt. Mostantól égő fáklya lesz, amelyet a muzulmánok generációkon át követnek majd" – jelentette ki egy neve elhallgatását kérő férfi Kandahár városban. Egy másik férfi pedig azt mondta: „Nem számít, hogy meghalt, mert az al-Kaida több, mint az ő személye, ma már egy eszme".

A tálibok éppen szombaton jelentették be, hogy másnap elindítják „tavaszi offenzívájukat" az országot megszállva tartó afgán fegyveres erők és a nemzetközi katonai koalíció, valamint afganisztáni állami tisztségviselők és a fegyveres erőket kiszolgáló cégek vezetői ellen. Katonai elemzők szerint az offenzívát jelentő várható intenzív támadássorozat körülbelül egy hétig tarthat.