Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai fenyegeti a NATO-t

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 1. 9:45

Hamid Karzai afgán elnök figyelmeztette május 31-i, keddi kabuli sajtóértekezletén a NATO vezette nemzetközi biztonsági erőt (ISAF), hogy „mostantól fogva tilos lakott területre támadniuk”, s hogy a polgári áldozatokat követelő számos támadás miatt elfogyott az afgán lakosság türelme. A NATO-t „megszálló erőnek” fogják tekinteni, ha továbbra is civilek halálát okozza hadműveletei során – tette hozzá, a tálibok által a nemzetközi erőkre használt kifejezést alkalmazva. Majd anélkül, hogy kifejtette volna, tett egy burkolt fenyegetést: „Az afgán nép kénytelen lesz cselekedni. Meg kell érteniük, hogy egy szuverén országban szolgálnak.”

Karzai felháborodva értesült a hét végén arról, hogy a NATO szombaton kilenc civil – köztük hat gyerek – halálát okozta egy légitámadásában a déli Hilmend tartományban. A NATO helikoptereket mozgósított egy támaszpontja – más forrás szerint egy járőr – védelmére Nauzad körzetben, mert arra lázadók támadtak. A helikopterekről kilőtt rakéták két lakóházat is eltaláltak. A katonai szövetség bocsánatot kért az általa okozott tragédiáért.

“A nemzetközi közösség sokat segít nekünk, de nem veszélyeztetheti afgán emberek életét, ez (a haláluk) jóvátehetetlen" – jelentette ki az elnök, hozzátéve, hogy erre “már százszor" figyelmeztette a NATO parancsnokait.

Karzai hétfőn kiadott egy közleményt az ügyben, s abban “súlyos hibának", “gyilkosságnak" nevezte a történteket. Egy “utolsó figyelmeztetést" intézett az amerikai csapatokhoz és vezetőikhez, hogy “vessenek véget az önállóan végrehajtott műveleteknek".

A NATO azt állítja, hogy ilyen és hasonló hadműveleteit soha nem az afgán kormány jóváhagyása vagy a vele való egyeztetés nélkül hajtja végre. A szövetség egyik szóvivője Karzai sajtóértekezletére reagálva közölte: felülvizsgálják a légi támadásokra vonatkozó eljárási elveket, de arról nem szólt, hogy emiatt várható-e azonnal bármilyen taktikai változtatás.

“A koalíciós erők szüntelenül arra törekszenek, hogy csökkentsék a polgári áldozatok számát és az épületekben keletkező károkat, de amikor a lázadók a civileket élő pajzsként használják, és olyan helyzetbe hozzák erőinket, amelyben csak a levegőből tudnak támadni, akkor nem tehetünk mást, mint hogy élünk ezzel a lehetőséggel. Karzai elnök kérésének eleget téve azonban a következő napokban és hetekben alaposan egyeztetni fogunk vele" – mondta Sunset Belinsky őrnagy, szóvivő.

Az amerikai hírügynökség szerint nem világos, hogy az afgán elnöknek van-e hatalma a civil létesítmények elleni támadások leállíttatására. A NATO és az amerikai erők ENSZ-mandátum alapján vannak Afganisztánban, s ez a mandátum októberben lejár. Az amerikai kormány tárgyalásokat folytat az afgánnal az engedély meghosszabbításáról, de egyelőre nem tudtak megegyezni, mert Karzai szigorúan ellenőrizni akarja az amerikai katonák tevékenységét.