Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katar és az emírségek maradnak a katonai akció mellett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 22. 6:32

Katar és az Egyesült Arab Emírségek továbbra is részt vesz a Líbia elleni nemzetközi katonai szövetségben – közölte hétfőn a hat Perzsa(Arab)-öböl menti országot tömörítő politikai szervezet vezetője, de hangsúlyosan megismételte, hogy a nemzetközi missziónak kizárólag a polgári lakosok megvédése a célja. “Ami most történik, az nem intervenció. Csak a vérontástól védik meg az embereket” – szögezte le Abdel-Rahmán bin Hamad al-Attija, az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) főtitkára.

Ennek előzménye, hogy az Arab Liga főtitkára vasárnap bírálta a nemzetközi koalíció Líbia elleni légitámadásait, úgy vélve, hogy azok eltérnek az eredeti céltól. “Ami Líbiában történik, eltér a repüléstilalmi övezet érvényre juttatásának céljától, és amit mi akarunk, az a civilek védelme, nem pedig még több civil bombázása" – mondta Amr Músza Kairóban újságíróknak.

Igaz Músza hétfőn, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral közös sajtótájékoztatóján enyhített álláspontján: “Az Arab Liga álláspontja Líbiával kapcsolatban határozott volt, és az első pillanattól kezdve befagyasztottuk az ország tagságát. Továbbra is a civilek védelmére fogunk törekedni, és arra kérünk mindenkit, hogy ezt tartsa szem előtt."

Mindazonáltal a GCC főtitkára nem beszélt arról, hogy akár Katar, akár az emírségek részt vett-e már a hadműveletben.

A támadások megindítása előtt Katar közölte, hogy 4-6 repülőgéppel járul hozzá azokhoz, az Egyesült Arab Emírségek pedig azt, hogy mintegy hússzal.

Az emírségek és Katar a GCC-ben való együttműködés jegyében Szaúd-Arábiával együtt részt vesz a bahreini intervencióban is. Irán és síita szövetségesei a térségben elítélték a több mint 1500 katona bahreini bevonulását.

A GCC főtitkára ezzel kapcsolatban hétfőn, a szervezet egy biztonsági tanácskozásán azt mondta: a külföldi kontingens “nem elnyomás céljából" érkezett Bahreinbe, és maradásuknak nincsen időbeli korlátja.

Az említett országokon kívül a GCC-nek tagja még Omán és Kuvait.